Трафикантите на хора намират нови маршрути през Балканите за нелегално влизане и придвижване на мигранти и бежанци в Европейския съюз. Това предупреди австрийският военен министър Ханс Петер Доскозил.

"Балканският маршрут все още не е напълно затворен", заяви Доскозил в интервю за германския в. "Велт".

Трафикантите на мигранти пробват коридора за Европа през Черно море

Трафикантите на мигранти пробват коридора за Европа през Черно море

Нов опасен маршрут за прехвърляне на бежанци в Европа

"Можем да видим, че бежанците, които например идват от Гърция и Сърбия, сега използват маршрута през Словакия, за да отидат на север. Те поемат пътя през Румъния и България", изтъкна Доскозил, обяснявайки, че това се дължало на факта, че Унгария и Македония контролират границите си.

Имайки предвид новите мигрантски маршрути, австрийският министър на отбраната посочи, че не смята, че страната му е достатъчно сигурна.

"Агенцията за граничен контрол на ЕС "Фронтекс" не може да осигури европейските външни граници по начина, по който е необходимо", подчерта Доскозил, добавяйки, че Австрия е реагирала, като използва полицейски и военни сили за извършване на "прикрити" гранични проверки.

Доскозил обяснил, че австрийската армия никога преди не е било необходимо да подкрепя полицията по този начин, но сега това е необходимо. Той също така призова Европейската комисия да излезе с по-устойчиви решения по темата.

Източна Европа да прекрати съпротивата и да приеме мигранти, призова Брюксел

Източна Европа да прекрати съпротивата и да приеме мигранти, призова Брюксел

Евросъдът отхвърли жалбите на Словакия и Унгария