САЩ се превърнаха в непредсказуем партньор на международната арена и напрежението между Русия и Европа не изчезна. Това обяви в петък канцлерът на Австрия Себастиан Курц по време на обръщение към новия кабинет на Австрийския национален съвет (долната камара на парламента), съобщава ТАСС.

"В днешно време балансът на силите се променя на международната арена. И макар че САЩ остават най-силната икономическа и военна държава в света, те се превърнаха за нас в по-непредсказуем партньор", коментира Курц.

По думите му, "Китай също е амбициозен в икономическата и военната сфера, но в същото време разчита на напълно различна основа на ценности и държавна система".

Според него, "Русия, най-голямата ни съседка на Изток, отново се намира на етап, в който напрежението между Европа и Русия не е намаляло, а по-скоро се е увеличило", 

"Ние като Европейски съюз сме невероятно успешен проект, но действаме при тези условия в международни отношения, понякога малко неохотно и не 100% законно", допълва той.

Първото правителство на Австрия със Зелените и с мнозинство жени положи клетва

Първото правителство на Австрия със Зелените и с мнозинство жени положи клетва

Кабинетът включва 13 министри, двама държавни секретари, които технически не са част от правителството, както и канцлер и вицеканцлер