Австрия се насочва към вероятна забрана на глифозат тази година, след като крайнодясната Партия на свободата подкрепи стремежа на социалдемократите да прекратят употребата на противоречивия убиец на плевели, съобщава "Политико".

"Има достатъчно проучвания, които да демонстрират адекватно риска от глифозат за околната среда и човешкото здраве", коментира новият лидер на партията Норберт Хофер.

"Ето защо е знак за отговорна политика в областта на околната среда, която да постави тази забрана", допълва той.

Глифозатът е предмет на разгорещен дебат в Европа и САЩ относно това, дали причинява рак.

В САЩ осъдиха "Монсанто" да плати $2 млрд. заради причиняващия рак Roundup

В САЩ осъдиха "Монсанто" да плати $2 млрд. заради причиняващия рак Roundup

Това е трета голяма загуба за "Монсанто" заради Roundup

Лидерът на социалдемократите Памела Ренди-Вагнер заяви, че е "доволна", че дългогодишните усилия на нейната партия за забрана на противоречивия хербицид "най-накрая ще се отплатят", след като предложението на нейната партия има мнозинство в парламента.

Водещият кандидат на австрийската дясноцентристка "Народната партия" на изборите за Европейски парламент, Отмар Карас, заяви, че се противопоставя на общата забрана на глифозат.

Комисията по земеделие и горско стопанство на австрийския парламент сега ще се занимае с подробности за евентуално изменение на закона за агентите за растителна защита от 2011 г., а депутатите могат да гласуват за забрана на глифозата през първата седмица на юли.

"По отношение на влизането в сила на забраната все още се водят преговори, за да се даде на всички потребители на глифозат преходен период, за да преминат към екологично безопасни алтернативи, които са безопасни за хората", коментира Хофер.

Съдът на ЕС: Хората трябва да знаят дали глифозатът е опасен

Съдът на ЕС: Хората трябва да знаят дали глифозатът е опасен

Решението на съда не спира използването му – засега…