Австрия засилва полицейските проверки по границата си с Германия, след като нейната съседка легализира притежанието на ограничени количества канабис за развлекателна употреба. Това предаде Асошиейтед прес.

Новият закон в Германия влезе в сила на 1 април. Той легализира притежанието на до 25 грама марихуана за лична употреба, както и отглеждането на до три растения.

Втора част от законодателството, според която жители на Германия на възраст 18 и повече години ще имат право да се присъединят към клубове с нестопанска цел за отглеждане на канабис, от които могат да купуват марихуана, влиза в сила на 1 юли.

Европейските страни имат набор от правила и подходи към канабиса, който остава незаконен за развлекателна употреба на повечето места. Австрия няма намерение да последва примера на Германия и твърди, че желае да предотврати всяка трансгранична търговия.

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Кернер отбеляза, че ще има засилени проверки по границата с Германия. По думите му целта е да се намали броя на водачите, качили се да шофират под влиянието на марихуана.

Германия одобри частична легализация на канабиса от април

Германия одобри частична легализация на канабиса от април

Обществената консумация ще бъде разрешена, стига да не е в полезрението на деца или в близост до спортни съоръжения