Правителството на Австрия е завело дело в Съда на Европейския съюз срещу решението на Европейската комисия да одобри отпускането на субсидия на Унгария за строителството на нови енергоблокове в АЕЦ "Пакш-2". Това съобщиха от Министерството на устойчивото развитие и туризма на Австрия.

"Австрия винаги е била страна, която се е изказвала против ядрената енергия. Трябва да започнем тази борба между Давид и Голиат заради нашите природа и околна среда. За ядрена енергетика няма място в Европа", отсече Елизабет Кьостингер, която е министър на устойчивото развитие и туризма.

Унгария и Русия със споразумение за изграждане на реактори в АЕЦ "Пакш"

Унгария и Русия със споразумение за изграждане на реактори в АЕЦ "Пакш"

Реакторите ще бъдат руски - тип ВВЕР-1200

По думите ѝ, Австрия предварително е предупредила за подготовката на съдебното дело, като сега изпълнява обещанието си. "Ние изпълняваме обещанието си, като се противопоставяме на ядрената енергетика. Населението ни подкрепя все повече и повече", добави министърката.

Австрийските власти започнаха подготовката за подаването на иска в Европейския съд по въпроса с изграждането на АЕЦ "Пакш-2" в края на миналата година.

Будапеща подчерта, че унгарските власти няма да се откажат от проекта за разширяване на атомната електроцентрала, като строителството ще започне по план - през февруари тази година. Освен това на 30 януари премиерът на Унгария Виктор Орбан беше на посещение във Виена, като проведе преговори с канцлера на Австрия Себастиан Курц по темата.

Русия и Унгария се договориха за строителството на нови енергоблокове в АЕЦ "Пакш" през януари 2014 г. За реализацията на проекта Русия предостави на Унгария държавен заем в размер на 10 млрд. евро. Общата инвестиция за изграждането на два блока се оценява на 12,5 млрд. евро.