Безпилотните летателни апарати вече са от решаващо значение за воденето на съвременната война. Те се използват по вода, земя, във въздуха, както и в други сфери, като например в космоса. Това мнение изрази полковникът от службата на Генералния щаб на Австрия Маркус Райзнер в интервю за Укринформ.

"И това е от решаващо значение, ако си спомним, че в историята на военното дело неведнъж сме преживявали събития, които са били сравнявани с революции.

Сега се водят дебати дали преживяваме еволюция във воденето на военни действия или революция?

Аз съм убеден, че преживяваме истинска революция, защото тези системи сега оказват значително влияние върху начина на водене на войната", заяви полковникът от австрийската армия.

Според него се забелязва, че украинските въоръжени сили са научили много за кратък период от време в сравнение със западните армии, които наблюдават тези събития с изненада.

Той подчерта, че западните въоръжени сили "все още не са направили никакви изводи, които да се проявят в структурни промени или в покупки за собствените им нужди".

"Ако погледнете борбата на украинските въоръжени сили през последните седем етапа, както ги представих, те вече са написали военната история със своите постижения.

Defense Express: Нов тип дрон е използвала руската армия

Defense Express: Нов тип дрон е използвала руската армия

С възможен размах на крилата над 4 м, опашка, тласкащо витло и фюзелаж с квадратен профил

За това трябва ясно да се говори. На първо място, разбира се, благодарение на подходящата подготовка за евентуален конфликт, когато Украйна винаги казваше, че руснаците ще опитат отново, въпреки че Западът казваше: не, не, вие значително грешите.

Но съществуваше дълбока убеденост, че Русия няма да се успокои и че след като завземе Крим и нахлуе в Източна Украйна, ще се върне за още територии. И това наистина се случи", подчерта Райзнер.

Дрон подпали петролно депо в руската Тамбовска област

Дрон подпали петролно депо в руската Тамбовска област

В момента пожарът е локализиран и няма пострадали

Военният подчерта, че Украйна е успяла да трансформира армията си.

"...А вие знаете какво беше състоянието на ВСУ преди 2014 г. - за много кратък период от време и ги подготви да се бият срещу превъзхождащ ги враг. Освен това това, което беше доставено на Украйна, често беше "кърпене на дупки".

Имаше големи политически дискусии за това кога да се предостави това или онова оборудване, в какви обеми и т.н. И тези забавяния многократно довеждаха до това, че Украйна не получаваше това, което можеше да бъде от решаващо практическо значение, когато имаше най-голяма нужда от него", отбеляза полковникът.

Дрон над Ростов и морски дрон към Севастопол
Обновена

Дрон над Ростов и морски дрон към Севастопол

Първа атака с дронове към Северна Осетия, където има военно летище

Като пример Райзнер посочи миналогодишната лятна офанзива, на която мнозина се надяваха, но според него Украйна е загубила месеци заради процеса на вземане на политически решения за доставките на оръжие.

"Имаше и допълнителни фактори, като изтичането на информация през Discord, когато американски войник публикува информация, която всъщност даде на Русия пълна картина на ситуацията. И всичко това доведе до факта, че когато започна офанзивата, украинските войски всъщност попаднаха право в капана на руснаците", заключава военният офицер.