През третото десетилетие от управлението на президента Владимир Путин доверието между Русия и западните правителства е на нула. Перспективите за политическа реформа и икономическа модернизация в Русия не са много по-големи. Това е лошо за благосъстоянието на руският народ. Това също хвърля сянка върху привлекателността на Русия за западните инвестиции ", - пише Михаил Ходорковски за "Файненшъл таймс".

Пълната липса на доверие в отношенията между Запада и Русия отличава нашето време от по-голямата част от съветската ера от 1917-1991 г. Това носи риск от политически грешки и гамбита, които могат да доведат до конфликт. Путин иска да се види като пълноценен играч в "голямата игра" на глобалната геополитика, но състоянието на руската икономика и общество не му дава такава възможност, поради което той заема мястото си на масата, използвайки традиционни криминални методи - игра срещу правилата , обобщава Михаил Ходорковски.

Лавров: Русия е готова на ответни мерки срещу САЩ, ако продължават с ескалацията

Лавров: Русия е готова на ответни мерки срещу САЩ, ако продължават с ескалацията

Среща между Путин и Байдън може да се състои през юни

Но режимът на Путин в сегашното му състояние не е готов за реформи. Неговите закони напълно изключват възможността за смяна на властта структури чрез избори.

Можем ли да очакваме революционен сценарий? Несъмнено. В случай на смърт или неспособност на Путин, руската персоналистична автокрация е малко вероятно да оцелее в сътресения без драматични конфликти, предупреждава Михаил Ходорковски.

По времето на Путин властите умишлено се стремяха да съживят имперските рефлекси на руското население. В комбинация с потока от държавна пропаганда, училище, организирани политически процеси и открито насилие, това допринесе за появата на чувство за безпомощност в обществото. от заплата до заплата, осъзнавайки напълно пълната зависимост на себе си и семействата си. Всичко това намалява темповете на икономически растеж в Русия, но служи за запазване на политическото статукво.

Кандидатката за канцлер на германските Зелени обещава да е твърда с Русия и Китай

Кандидатката за канцлер на германските Зелени обещава да е твърда с Русия и Китай

Спрямо Китай предлага политика на "моркова и тоягата"

До този момент вече всеки трябва да разбере, че Кремъл разглежда икономиката като инструмент на политиката. Просто казано, в Русия на Путин икономическият успех може да бъде постигнат и поддържан само чрез съгласие да участва в корупция или да стане агент на Кремълската политика. Това трябва да се помни от западняците, обобщава Михаил Ходорковски. Той отбелязва, че държавата при Путин многократно демонстрира високомерното си отношение към частната собственост и решенията на международните съдилища.