Камионът, управляван от терориста Анис Амри, е спрял след като е изминал 80 метра на територията на Рождественския базар в центъра на Берлин благодарение на автоматична спирачна система.

В Германия освободиха задържания тунизиец за нападението в Берлин

В Германия освободиха задържания тунизиец за нападението в Берлин

В сряда властите задържаха 40-годишен тунизиец

Това съобщи ТАСС, позовавайки се на германския вестник Süddeutsche Zeitung, който цитира извод на експертната група, разследвала обстоятелствата на терористичния акт от 19 декември.

Според следователите, системата е реагирала на резкия удар и е принудила камиона да спре. В противен случай движението е могло да продължи и да доведе до още повече жертви. "Животът на хората бе спасен от техниката", цитира изданието извода на комисията.

Властите в Германия подценили опасността от атентатора в Берлин

Властите в Германия подценили опасността от атентатора в Берлин

Това става ясно от информация на германския вестник

Италианската полиция обискира две жилища, в които се предполага, че може да е бил тунизиецът Анис Амри, съобщиха агенциите AFP и ТАСС.

От полицията не уточняват дали е търсено съгласието на обитателите на домовете и дали са изземани документи при обиските.

По-късно съдебен източник уточни, цитиран от Ройтерс, че властите са проверили три жилища в и около Рим, където Амри временно е пребивавал.

Според източника проверките са били извършени в столицата и Априля, където Амри се смята, че е живеел, след като е излязъл от затвора в Сицилия през 2015 година.

Полицията разследва дали той се е опитал да остане в Италия и да стигне до друга държава.

На пресконференция днес във връзка с края на 2016 година премиерът Паоло Джентилони заяви, че Амри вероятно се е радикализирал след пристигането си в Европа през 2011 година, но добави, че правителството няма доказателства Амри да е бил част от "конкретни мрежи" в Италия.

Преди 5 години той не е бил джиахдист. В отчаяние, в изолация, в отчуждение, той тръгнал по пътя на радикализма, каза шефът за борба с тероризма Франко Роберти в интервю за вестник "Ла Република".

Роберти смята, че вълци единаци като Амри са се нуждаели от помощта на малки престъпни мрежи в Италия и Испания, за да получат логистична поддръжка, включително да се сдобият с фалшиви документи.

"От тази гледна точка Италия и Испания са люлката", смята той.

По-рано бе публикувана информацията за това, че полския гражданин, който е бил в кабината заедно с терориста, се опитал да спре убийството на хората и е бил застрелян от ислямския радикалист.

В интернет се появи петиция с призив за посмъртно награждаване на полския шофьор. Правоохранителните органи са установили, че той е бил застрелян три часа преди терористичната атака, в която загинаха 12 души, а 48 бяха ранени.

Отговорността за терористичния акт бе поета от терористичната групировка "Ислямска държава", а Амри бе застрелян в Милано от италиански полицаи.