Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменеи отговори на расовите протести в САЩ, като написа в "Туитър", че "ако си тъмнокож и се разхождаш в САЩ, няма как да си сигурен, че ще оживееш в следващите минути".

В публикацията, привлекателна за американската левица, Хаменеи говори за икономическите проблеми на САЩ и убийството на 46-годишния Джордж Флойд, който беше задушен от полицейски служител в град Минеаполис, щата Минесота.

Ердоган заклейми "фашисткото" и "расистко" убийство в САЩ

Ердоган заклейми "фашисткото" и "расистко" убийство в САЩ

Коментарите на Ердоган вероятно ще ядосат американската администрация на Доналд Тръмп

Робството, подчерта Хаменеи, "е едно от трагичните събития в историята. Те плаваха с кораби през Атлантическия океан и хвърлиха котва по крайбрежието на западноафриканските страни, като Гамбия и други държави на континента."

Според Хаменеи американските търговци на роби "отиваха и пленяваха стотици хиляди мъже и жени, стари и млади хора с огнестрелни оръжия и други оръжия, които по онова време не са били достъпни за хората". Тези хора, каза той, "бяха отведени в САЩ на тези кораби за робство".

Собствениците на роби "плениха свободни хора, които живееха в къщите си и в собствените си градове", продължи той и добави, че миналото на афроамериканците било толкова лошо, колкото и настоящето им.

Трети ден анархия в САЩ заради смъртта на чернокож в ръцете на полицията

Трети ден анархия в САЩ заради смъртта на чернокож в ръцете на полицията

Безредиците в Минеаполис и на други места напомнят на хаоса в Лос Анджелис през 1992 г.

"Афроамериканците са лишени от човешки права", настоя аятолахът и допълни: "В САЩ за всеки 100 долара богатство на бели семейства, афроамериканските семейства правят само 5 долара. Въпреки че афроамериканците съставляват 9% от населението на Лос Анджелис, те представляват една трета от бездомните в Лос Анджелис."

Водачът на Ислямска република добави, че "през ​​2015 г. равнището на безработица в САЩ беше 10,4% за чернокожите и 4,7% за белите. Продължителността на живота в САЩ е 71 години за чернокожите и 76 години за белите".

Безредици избухнаха в Минеаполис след няколко дни протести, като централата на полицията в града беше подпалена и в крайна сметка се срути. Президентът на САЩ Доналд Тръмп отговори на инцидента, заплашвайки в "Туитър", че ще изпрати Националната гвардия в града и че "когато започне плячкосването, започва стрелбата". Туитът на Тръмп беше обозначен от "Туитър" за "прославяне на насилието".

Полицията в Минеаполис арестува екип на Си Ен Ен, предаващ безредиците на живо

Полицията в Минеаполис арестува екип на Си Ен Ен, предаващ безредиците на живо

Екипът на Си Ен Ен е отведен с белезници

Обръщайки се към афроамериканците, Хаменей каза, че "проблемът за расизма все още не е решен в страната, която твърди, че подкрепя свободата и правата на човека. Човешко същество, заради черната си кожа, няма увереност да живее в общество, ако наистина полицай може да го пребие до смърт заради цветната му кожа."

Аятолахът продължи, изтъквайки: "Как могат да твърдят, че поддържат правата на човека? Въпреки факта, че афромериканците представляват само 13% от американското общество, 25% от жертвите на полицейска бруталност са черни."

Сблъсъци, мародерство и грабежи в Минеаполис, кметът призова Националната гвардия

Сблъсъци, мародерство и грабежи в Минеаполис, кметът призова Националната гвардия

Протестите започнаха след смъртта на задържания афроамериканец Джордж Флойд