Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменеи обвини администрацията на американския президент Джо Байдън, че е отправила същите изисквания като тази на предшественика му Доналд Тръмп в преговорите за съживяване на ядреното споразумение, предаде "Франс прес".

Многостранното споразумение, което предлага на Иран освобождаване от санкции в замяна на ограничаване на ядрената му програма, беше торпилирано от решението на Тръмп да изтегли САЩ от него през 2018 г.

Последният кръг преговори между Иран и останалите страни по споразумението за съживяването на сделката от 2015 г. приключи през юни без изглед за възобновяване.

Иран атакува: Байдън отправи незаконна заплаха в разговорите с премиера на Израел

Иран атакува: Байдън отправи незаконна заплаха в разговорите с премиера на Израел

Израел иска Байдън да вземе твърда позиция в дискусиите с Техеран

"Настоящата администрация на Америка не се различава от предишната, защото това, което изисква от Иран по ядрения въпрос, е същото нещо, което поиска Тръмп", изтъкна Хаменеи в коментари, излъчени по телевизията.

Той посочи, че администрацията на Байдън искала "същото нещо днес, то не е по-различно. (Тръмп) го каза по един начин, а тези (го казват) с различни думи".

"Американците наистина нямат срам по ядрения въпрос и въпреки че се оттеглиха от ядреното споразумение... сега говорят по начин и отправят искания, сякаш че Иран беше този, който се оттегли", подчерта той, цитиран от официалния му сайт.

Хаменеи направи коментарите по време на среща с новосформирания кабинет на президента Ебрахим Раиси, по време на която той призна, че общественото доверие в правителството е "накърнено".

Ултраконсервативният Раиси спечели изборите на 18 юни, помрачени от рекордно ниската избирателна активност и отсъствието на значителни конкуренти.

Той наследи умерения Хасан Рохани, архитектът на политическото отваряне, което кулминира в ядреното споразумение между Техеран и шестте големи световни сили.

Година след решението на Тръмп да оттегли САЩ от споразумението и да наложи санкции на Иран, Ислямската република отвърна, като постепенно се отказа от повечето ключови ядрени ангажименти, които беше приела съгласно споразумението.

Шест кръга от ядрени преговори между Иран и световните сили - с непрякото участие на САЩ - бяха проведени във Виена между април и юни.

Последният кръг приключи на 20 юни, като няма определена дата за друг.

"Зад кулисите на външната политика на Америка има вълк хищник, който понякога се превръща в хитра лисица", отбеляза Хаменеи.