Външният министър на Азербайджан заяви, че страната му е готова да започне консултации със САЩ и Русия  за съвместно използване на разположената в страната Габалинска радиолокационна станция, предаде Би Би Си.    

Министър Елмар Мамедяров допълва, че въпросът съвместното използване на системата се обсъжда от известно време.

„Руската страна ни информира, че смята да предложи съвместно използване на станцията заедно със САЩ." -  казва Мамедяров.

Той подчертава, че съвместното използване на локационната система „може само да донесе повече стабилност", затова Азербайджан е готов да обсъди въпроса в дву- или тристранен формат, отчитайки националните си интереси.

„Нашата позиция е, че Габалинската станция е собственост на Азербайджан и без Азербайджан каквото и да е действие би било погрешно. Това се признава и от Съединените щати, и от Русия." - допълва министърът.

Припомняме, че вчера на срещата на Г-8 в Германия руският президент Владимир Путин предложи на САЩ съвместно използване на азербайджанската система и отбеляза, че ако се постигне съгласие за това Русия може да не насочва ракетите си към Европа.

РИА „Новости" съобщава, че източник от щаб-квартирата на НАТО в Брюксел е съобщил, че въпросът ще бъде обсъден във формат НАТО-Русия в Брюксел на 14 юни.