Лидерите на Русия, Азербайджан и Армения се договориха за създаване на двустранна комисия за определяне на границата между Азербайджан и Армения за последващото ѝ демаркиране. Руската федерация ще окаже съдействие по искането на страните. Това се казва в съвместно изявление на руския президент Владимир Путин, азербайджанския му колега Илхам Алиев и арменския премиер Никол Пашинян след разговорите в Сочи, предаде ТАСС.

Снимка 555145

Източник: EPA/БГНЕС

Путин, Алиев и Пашинян също така подчертаха, че е необходимо да се стартират конкретни проекти възможно най-скоро, за да се разгърне икономическият потенциал на Нагорни Карабах.

На срещата беше обсъдено изпълнението на споразумението от 9 ноември 2020 г. за пълно прекратяване на огъня и всички военни действия в зоната на конфликта в Нагорни Карабах.

Припомняме, че Пашинян преди дни коментира, че срещите с азербайджанския президент Илхам Алиев на 26 ноември в Сочи с посредничеството на Руската федерация и на 15 декември в Брюксел при посредничеството на ЕС не си противоречат.

"Правят се опити срещите в Брюксел и Сочи да се противопоставят една на друга. Тук няма противоречие. Защото нямаме право да откажем посредничеството на нашите партньори, което може да бъде полезно. Трябва да използваме тяхната готовност да помогнат, техните знания. и опит за стабилизиране на ситуацията, каза тогава той.

Русия  и Армения обсъдиха Карабах година след примирието

Русия и Армения обсъдиха Карабах година след примирието

Продължават споровете между Армения и Азербайджан

Пашинян каза, че планира да обсъди с Алиев темата за връщането на задържаните.

"В Брюксел ще обсъдим хуманитарни въпроси, включително връщането на нашите военнопленници. В региона остава сериозно напрежение и трябва да се възползваме от възможностите за преговори и решаване на проблеми", уточни той.

Той заяви още, че Армения оценява високо усилията на Русия, насочени към възможно най-ранен старт на процеса на демаркация и делимитаризация на арменско-азербайджанската граница.

"Ние многократно сме казвали, че искаме да намерим решение на този въпрос. Процесът е в ход", каза още той.

във вторник Армения и Азербайджан се споразумяха за прекратяване на огъня по границата си след призиви и от Русия за това.

В последните седмици имаше ескалация на напрежението в района Нагорни Карабах, като страните взаимно се обвиняваха в нарушаване на границата и военни обстрели.

Преди дни, руският президент Владимир Путин и Пашинян обсъдиха Нагорни Карабах и мерките за стабилизиране на ситуацията там. Това се случи по време на телефонен разговор в неделя.

Четиридесетдневният конфликт в Нагорни Карабах приключи през ноември миналата 2020 година с подписването на тристранно споразумение между Азербайджан, Русия и Армения.

Пашинян: Азербайджан продължава провокациите в Карабах

Пашинян: Азербайджан продължава провокациите в Карабах

В етнически гонения и незаконни мъчения обвини той другата страна

В резултат на войната Азербайджан запазва териториите, над които е установил контрол по време на военните действия, включително град Шуша.

Също така в региона беше разположен контингент от руски миротворци, чийто брой е 10 хиляди души.