Президентът на Азербайджан Илхам Алиев се надява на ранен старт на дейността на работните групи за подготовка на мирно споразумение с Армения и определяне на границите на двете страни.

"Смятам, че работните групи по определянето на границите, които ще бъдат сформирани до края на април, както и по подготовката на мирен договор, трябва скоро да започнат работа. Гледаме на този процес с голяма надежда и там няма нужда да губим време. Във всеки случай ние сме привърженици да започнем да решаваме въпроса, без да губим време", каза държавният глава във вторник на среща за обсъждане на резултатите от развитието на страната през първото тримесечие на 2022 г. Изявлението му беше излъчено по държавния канал AzTV.

Армения и Азербайджан се разбраха за преговори

Армения и Азербайджан се разбраха за преговори

Лидерите на двете страни се срещнаха в Брюксел

Припомняме, на 6 април президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът на Армения Никол Пашинян се срещнаха в Брюксел с посредничеството на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел. Срещата между тях продължи повече от четири часа. Първите преговори в този формат се проведоха на 14 декември миналата година.

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел тогава нарече тристранната среща с лидерите на Азербайджан и Армения "продуктивна", като отбеляза, че е взето решение за започване на конкретен процес за мирни преговори.

Той каза още, че е постигнато споразумение във връзка със съвместна комисия за определяне на границата между Азербайджан и Армения.

Ръководителят на Европейския съвет изрази увереност, че тристранната среща "е направила важна стъпка в правилната посока". "Разбира се, това не означава, че всичко е решено. Това обаче означава, че сме постигнали напредък, защото разбираме по-добре кои са важните елементи, за да постигнем възможно най-бързо устойчиво споразумение, за да намерим общ знаменател, за да се гарантира мир, сигурност и стабилност в целия регион", подчерта той.

Азербайджан и Армения договориха комисия за границата

Азербайджан и Армения договориха комисия за границата

Русия ще посредничи на двете държави

Армения и Азербайджан са в десетилетен спор за сепаратисткия регион Нагорни Карабах, който се намира в рамките на Азербайджан, но е под контрола на етнически арменски сили, подкрепени от Армения след края на сепаратистката война там през 1994 г.

Москва посредничи на мирното споразумение от ноември 2020 г. за прекратяване на шестседмичните боеве от есента на 2020 година, по време на които бяха убити над 6600 души. Примирието с посредничеството на Русия позволи на Азербайджан да си върне контрола над големи части от Нагорни Карабах и околните райони, контролирани от подкрепяните от Армения сепаратисти.

Напрежението по общата граница нараства от май миналата година, когато Армения протестира срещу това, което определи като нахлуване на азербайджански войски на нейна територия. Азербайджан настоя, че техни войници са били разположени на територия, която смята за своя територия, в райони, където границата все още не е демаркирана. Периодично по тази граница избухват сблъсъци.

Русия обвини Азербайджан в нарушения в Карабах

Русия обвини Азербайджан в нарушения в Карабах

Баку нарушава постигнатото споразумение