Украинското правителство съобщи, че Азербайджан е решил да разшири помощта си за Киев и възнамерява да му предостави машина за механизирано разминиране на освободените територии. Баку също така възнамерява да обучи украински инженери по разминиране, уточни руската редакция на Би Би Си.

Украинското вътрешно министерство съобщи на своя уебсайт, че за новия пакет от помощи е станало известно по време на среща между заместник-ръководителя на украинското вътрешно министерство Богдан Драпятой и посланика на Азербайджан в Киев Сеймур Мардалиев.

Според Драпятий става въпрос за помощ при хуманитарно разминиране, т.е. работи във вече освободени територии, а не в хода на военни действия.

Според заместник-министъра на вътрешните работи "в резултат на военната агресия на Русия около 174 000 кв. км са потенциално замърсени с мини и други взривни обекти".

"Включително се изисква разчистване от мини и други взривни обекти на около 14 хил. кв. км водни площи на реките, водните басейни и водохранилищата на Украйна, крайбрежните водни площи на Азовско и Черно море, хидротехническите съоръжения и морските пристанища", каза Драпатий.

АП: Джо Байдън ще поиска от Конгреса нови 13 млрд. долара за Украйна
Обновена

АП: Джо Байдън ще поиска от Конгреса нови 13 млрд. долара за Украйна

Нужен е обаче консенсус в Конгреса

На уебсайта на Министерството на вътрешните работи се казва още, че Мардалиев е съобщил за увеличаване на пакета от помощи на Азербайджан за Украйна.

"Бихме искали да изразим възхищението си от вашата непоколебимост и смелост в противодействието на агресията на Руската федерация. Ето защо решихме да увеличим размера на пакета от помощи за Украйна, в частност и по въпроса за хуманитарното разминиране", цитира украинското правителство думите на посланика.

Азербайджан има богат опит в обезвреждането на мини, тъй като на властите му се е налагало да го правят в района на Нагорни Карабах, който премина под контрола на Баку след войната от 2020 г. През май стана известно, че от края на войната досега 55 души са били взривени от мини в Азербайджан.