Президентът на Азербайджан Илхам Алиев остро критикува арменската политика спрямо размирния анклав Нагорни Карабах, предаде ТАСС. 

Той направи това изказване по време на среща на Организацията за ислямско сътрудничество, която се провежда в Истанбул. 

По думите му, Ереван нарушава международни договорки. 

Той припомни няколкото резолюции на ООН, ОССЕ, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и други организации по този въпрос, чрез които се настоява за безусловно изтегляне на арменските войски от азерски територии. 

Международната общност, заяви той, подкрепи териториалната цялост на Азербайджан в съгласие с международното право. 

По думите му, става въпрос за провокации от страна на Армения, на които е било отговорено, но те са коствали живота на военни и цивилни. 

Той изказа благодарност към Организацията за ислямско сътрудничество за това, че е организирала контактна група за конфликта в Нагорни Карабах на ниво външни министри. 

С посредничеството на Москва двете враждуващи страни прекратиха бойните действия след продължили 4 дни интензивни сражения. Въпреки това всяка нощ са регистрирани спорадични престрелки.

По-рано днес стана ясно, че подкрепяните от Армения сепаратистки сили в размирния Нагорни Карабах са загубили 97 войници, доброволци и цивилни, включително 77 души са убити между 2 и 5 април. 

Азербайджан, чиито войници влязоха в сражение с подкрепяните от Ереван сили, обяви, че са убити 31 азерски войници и четирима цивилни от 2 до 5 април.

От Генералния щаб на Азербайджан излязоха със сводка за периода 5-11 април. На 5 и 6 април са убити общо 4 азерски войници, а 15 са пострадали. През останалите дни са пострадали трима войници. За периода според Баку арменските сили са нарушили примирието около 800 пъти, използвайки различна тежка и лека артилерия.