Чехия трябва да изгради нови атомни електроцентрали, които да заменят застаряващите въглищен и ядрен капацитет, дори ако те са в нарушение на европейското законодателство, заяви премиерът Андрей Бабиш, цитиран от "Ройтерс"

Правителството иска ЧЕЗ да ръководи ядрените проекти, но компанията, която е с 70% държавно участие поиска държавни гаранции, че централите ще бъдат както жизнеспособни, така и ще дават възвращаемост на акционерите.

Чехия произвежда повече от една трета от електроенергията си от ядрена енергия, а Бабиш се застъпва за ядрената енергия като нисковъглеродна алтернатива на въглищата, която сега произвежда около 50 процента от мощността.

"Трябва да го прокараме, дори ако нарушаваме европейското законодателство. Енергийната сигурност е наш приоритет и няма как да се заобиколи", коментира Бабиш.

Потенциалните държавни гаранции вече се договарят между ЧЕЗ и правителството, което не подкрепи изцяло нито един предложен план, освен че каза, че ще покрие рисковете от регулаторни и законови промени, които могат да усложнят строителството и експлоатацията.

Европейската комисия вече одобри помощ за два скорошни проекта - в "Хинкли Пойнт" във Великобритания и в унгарския "Пакш" - въпреки протестите на конкурента по ядрена енергия и чешки съсед, Австрия.

Джонсън иска енергиен ядрен ренесанс за нулеви въглеродни емисии

Джонсън иска енергиен ядрен ренесанс за нулеви въглеродни емисии

Липсват специалисти, по-трудно и скъпо ще изградят и експлоатират АЕЦ

Предпочитаният вариант на правителството е ЧЕЗ първо да изгради един реактор в съществуващата атомна централа в "Дуковани", за да замени реакторите, които трябва да бъдат изключени след 2035 г. Може да последва втори реактор в другата чешка атомна централа - Темелин.

ЧЕЗ отмени предишен търг за изграждане на нов блок в съществуващата централа в "Темелин през 2014 г., след като предишното правителство отказа да предостави държавни гаранции.

Шест фирми проявиха интерес към изграждането: корейската KHNP, руската "Росатом", френската EdF, "Уестингхаус" от САЩ, консорциума Atmea на Mitsubishi Heavy Industries и EdF, който бе поет от EdF, и китайската CGN.

ЧЕЗ заяви, че планира да спре своите електроцентрали, работещи с въглища до 2040 г., когато само най-новата електроцентрала с лигнитни въглища ще остане в експлоатация.

Австрия завежда дело срещу строителството на руска АЕЦ в Унгария

Австрия завежда дело срещу строителството на руска АЕЦ в Унгария

"Австрия винаги е била против ядрената енергия"