Планът на Великобритания да съживи стареещата си инфраструктура за ядрена енергия вероятно ще понесе удар, ако Брекзит застраши решаващо снабдяване със специалисти, съобщава "Блумбърг".

Недостиг на квалифицираните работници има от години, напрежение, което вероятно ще се влоши с изграждането на нови ядрени проекти. Около 13% от британските заварчици идват от други страни в Европейското икономическо пространство, според Консултативния комитет по миграцията, който поддържа списък на професиите с недостиг на работници.

Без тези допълнителни работници е вероятно да стане по-трудно и скъпо да се изградят и експлоатират атомни централи за милиарди, които са от решаващо значение за целта на Обединеното кралство за производство на нулеви въглеродни емисии до 2050 г. Проблемът вече е очевиден при проектът Hinkley Point C за 24 милиарда долара на Electricite de France SA, единствената ядрена централа, която сега се строи във Великобритания.

"Хинкли изисква голям брой заварчици. Те идват от Европа. Имаме нужда от тези хора, да имат лесен достъп до Великобритания", коментира Питър Хаслам, който се пенсионира в петък като ръководител на политиката в Асоциацията за ядрена индустрия.

Великобритания: Край на свободата на движение за граждани на ЕС при Брекзит без сделка

Великобритания: Край на свободата на движение за граждани на ЕС при Брекзит без сделка

Борис Джонсън не си поплюва

Ядрената енергия съставлява около една пета от британската електроенергия и повечето от тези централи остаряват и ще се затворят през следващото десетилетие. Дори с призива на премиера Борис Джонсън за "ядрен ренесанс", замяната им няма да е лесна. Hinkley Point на EDF все още е в процес на изграждане и няма да произвежда електричество поне шест години.

Изграждането на новите блокове в Хинкли Пойнт остава по график. Докато Парламентът продължава да обсъжда резултата от Брекзит, EDF коментира, че работи в тясно сътрудничество с правителството на Великобритания за затрудненията спрямо работна сила.

Hinkley Point изисква най-малко 500 заварчици, от които около 75 трябва да бъдат изключителни професионалисти, заяви Гай Хазлехърст, директор за развитие на човешките ресурси в EDF. Проблемът излиза извън рамките на Брекзит. Много от работниците, които имат тези умения се пенсионират, а по-младите работници рядко избират да продължат кариерата.

"Великобритания е изправена пред много по-голям недостиг на умения във всички видове области. Дори и без Брекзит, все пак ще има недостиг", обяснява Андрю Коккрофт, говорител на EDF. 

За да се справи с проблема, EDF харчи милиони за обучение на нови работници. Компанията помага за организирането на финансиране за заваръчно образователно съоръжение на стойност 15 милиона паунда, които вече са похарчени за обучение в района близо до АЕЦ. За някой, който е нов, обучението може да отнеме около три години, за да достигне високия стандарт, необходим за работа по предизвикателен ядрен проект.

"Независимо от резултата от Брекзит, ако ни липсва определено умение за определен период от време, работата все още трябва да се свърши. Ще има проблеми и това ще се отрази на графика и ако повлияе на графика, ще се отрази на разходите", коментира Анди Браун, директор на оперативния съвет в Инженерния съвет за обучение в строителната индустрия.

Брюксел отсече: Великобритания е големият губещ от Брекзит без сделка

Брюксел отсече: Великобритания е големият губещ от Брекзит без сделка

ЕС бил напълно подготвен за тази възможност