Обединеното кралство ще пострада най-много от сценарий Брекзит без споразумение. Това предупреди говорителката на Европейската комисия Наташа Берто на редовната си ежедневна пресконференция.

Берто добави, че от своя страна Европейският съюз е напълно подготвен за тази възможност, съобщава "Ройтерс".

Въпреки това говорителката подчерта, че излизането на Великобритания от ЕС без споразумение никога няма да бъде предпочитан вариант за Брюксел.

Борис Джонсън зове Германия и Франция за компромис относно Брекзит

Борис Джонсън зове Германия и Франция за компромис относно Брекзит

"Ще бъдем готови да излезем на 31 октомври - със споразумение или без"

Британският премиер Борис Джонсън многократно е заявявал, че е готов да извади Обединеното кралство от ЕС със или без споразумение на 31 октомври. От своя страна Брюксел многократно подчертава ангажимента си към вече договореното споразумение с бившия британски премиер Тереза Мей, което обаче беше блокирано от британския парламент три пъти.

Европейската комисия към настоящия момент не смята за необходимо да предприема допълнителни мерки за подготовка за Брекзит без споразумение.

Times: Твърдият Брекзит означава недостиг на горива, храни и медикаменти

Times: Твърдият Брекзит означава недостиг на горива, храни и медикаменти

Според секретни правителствени документи...

"Това (Брекзит без споразумение) очевидно ще причини големи затруднения както за гражданите, така и за компаниите, като ще има значителни негативни последици в икономически план. Те обаче ще бъдат усетени много по-сериозно във Великобритания, отколкото в 27-те страни членки на Европейския съюз", изтъкна Берто.

Междувременно опозиционната Лейбъристка партия ще направи всичко възможно, за да предотврати Брекзит без споразумение на 31 октомври, заяви лидерът на лейбъристите Джереми Корбин.

Корбин призова противниците на Брекзит без сделка в парламента да гласуват за сваляне на правителството чрез вот на недоверие, за да може Лейбъристката партия да сформира временно правителство, което да осуети излизането от Европейския съюз без сделка.

Британците масово отхвърлят плана на Борис Джонсън за Брекзит без сделка

Британците масово отхвърлят плана на Борис Джонсън за Брекзит без сделка

"Няма мандат и никога не е имало мандат за Брекзит без споразумение"