Британският премиер Борис Джонсън призова Германия и Франция да направят компромис по отношение на Брекзит, предупреждавайки, че Великобритания ще бъде готова да напусне Европейския съюз без споразумение на 31 октомври, ако е необходимо, съобщава "Ройтерс".

"Ще бъдем готови да излезем на 31 октомври - със споразумение или без", коментира Джонсън пред журналисти, допълвайки: "Разбира се, нашите приятели и партньори от другата страна на Ламанша не показват голямо желание да променят позицията си. Убеден съм, че ще го сторят."

Times: Твърдият Брекзит означава недостиг на горива, храни и медикаменти

Times: Твърдият Брекзит означава недостиг на горива, храни и медикаменти

Според секретни правителствени документи...

Запитан какво ще постигне посещението му по-късно тази седмица в Берлин и Париж, Джонсън отбеляза: "Надявам се, че ще направят компромис - те видяха, че парламентът на Обединеното кралство три пъти отхвърли споразумението за излизане (сключено от предшественицата му Тереза Мей, б. р.), предпазния механизъм (за ирландската граница) просто не работи, не е демократичен. Надявам се, че ще се окажат способни да направят компромис."

"Искам споразумение, готови сме да работим с нашите приятели и партньори, за да постигнем споразумение, но ако искате добро споразумение за Обединеното кралство, трябва същевременно да сте готови да излезете без такова", допълни британският премиер.

Британците масово отхвърлят плана на Борис Джонсън за Брекзит без сделка

Британците масово отхвърлят плана на Борис Джонсън за Брекзит без сделка

"Няма мандат и никога не е имало мандат за Брекзит без споразумение"