Британската общественост решително отхвърля заплахата на премиера Борис Джонсън за излизане на Великобритания от Европейския съюз (Брекзит) без споразумение, подривайки претенцията му, че има мандат за предприемане на драматичната стъпка. Това показва ново социологическо проучване, проведено за в. "Индипендънт".

Само 34 процента от гласоподавателите искат премиерът да осъществи Брекзит без споразумение на 31 октомври, ако е необходимо, докато 49 на сто го призовават или да отложи, или изцяло да отмени Брекзит, или да проведе нов референдум по темата.

ЕС е единен и готов за всякакъв Брекзит

ЕС е единен и готов за всякакъв Брекзит

Но най-добрият и единствен правилен начин е договореният, обяснява Шолц

Проучването, проведено от BMG Research, също така показва, че британската общественост е преобладаващо скептична относно шансовете на Джонсън да договори ново споразумение, като едва 19 на сто смятат, че ще го стори.

Повечето избиратели също така подкрепят британските депутати да имат окончателната дума за резултата от Брекзит, вместо да бъдат изключени от процеса, както правителството възнамерява, с 42 срещу 39 процента.

Гуто Беб, депутат от Консервативната партия, който се бори срещу Брекзит без споразумение, коментира във връзка с проучването: "Няма мандат и никога не е имало мандат за Брекзит без споразумение. През 2016 г. Борис Джонсън обеща по-добро споразумение от сегашното ни с ЕС. Защо не може да изпълни това обещание, вместо катастрофата без споразумение, без да има мандат за това?"

Корбин: Сегашното правителство няма правомощия за Брекзит без сделка

Корбин: Сегашното правителство няма правомощия за Брекзит без сделка

В писмо до политическите лидери…

Коментарът следва предупрежденията, че Брекзит без споразумение ще предизвика рецесия и опасения от масово клане на овце и говеда.

Миналата седмица Джонсън призна, че рисковете от Брекзит без споразумение са се увеличили, въпреки че го отхвърли като "едно на милион" шанс по време на предизборната си кампания за председателството на Консервативната партия.

Проучването, в което са взели участие 1 515 британски граждани, показва, че обществеността все повече желае уреждане на Брекзит по един или друг начин, вместо проточване на кризата.

Юнкер към Лондон: Твърдият Брекзит е по-лош за вас отколкото за ЕС

Юнкер към Лондон: Твърдият Брекзит е по-лош за вас отколкото за ЕС

Британците ще са големите губещи, убеден е той

Само 7 на сто от гласоподавателите искат удължаване на процеса по чл. 50 от Лисабонския договор да бъде използвано за нови преговори, отразявайки убеждението, че не е възможно различно споразумение.

Около 20 процента искат референдум за окончателно решение по темата, като 22 на сто подкрепят отмяна на Брекзит, а само 6 на сто подкрепят споразумението за Брекзит с ЕС на бившия премиер Тереза Мей.

Джонсън призова държавните служители да се готвят за Брекзит без сделка

Джонсън призова държавните служители да се готвят за Брекзит без сделка

Готов Кралството да напусне ЕС по план въпреки всичко