Политици от ляво и от дясно обвиняват френския министър на вътрешните работи Никола Саркози, че се „бърка там, където не му е работа", пише в днешното си издание Independent".

Тези критики не са добре дошли за амбициозния политик, който се очаква да се кандидатира следващата пролет за президент, издигнат от  център-дясно.

Сеголен Роаял, която се смята за най-вероятен кандидат за президент, издигнат от социалистическата партия, обяви, че Саркози е хванат в "публична лъжа".

През юни Саркози обяви конкретни мерки за намаляване броя на нелегалните имигранти. Предвиждаше се всеки чужденец, който няма документи, да бъда експулсиран.
Плановете обаче срещнаха отпор - надигнаха се гласове, че така могат да бъдат „изгонени" и деца, родени във Франция.
Ето защо вътрешният министър разпрати специални нареждания, с които нареди миграционните служби да издават разрешителни на семействата, които са „добре интегрирани" във Франция и имат деца, които ходят на училище.

Саркози очакваше от тези мерки да се възползват само няколко хиляди души, но реално службите били затрупани с молби, много от които били на семейства от Китай и Филипините. Саркози обаче „не изгубил самообладание" и успокоил желаещите, че всеки случай ще бъде разгледан. Той също така предупредил, че всяко искане ще бъде гледано много строго, но подчертал, че няма да има квоти.

Този понеделник Саркози обяви, че от общо 30 000 молби само на 6924 е даден положителен отговор и са издадени документи, даващи право на оставане във Франция.

Веднага се намериха недоволни, които заявиха, че има „горна граница" за отпусканите разрешителни. Сред тях е и Роаял, която настоява Саркози да си спомни, че е обещавал разглеждане на всеки случай.

„Днес обаче броят на тези, които ще получат право на пребиваване във Франция е строго ограничен и се оказва, че Саркози е лъгал," категорична е  Роаял.

Критиците на вътрешния министър смятат, че той не само е излъгал, но и е убил надеждата на много хора, които са отговаряли на критериите.
Сега тези хора не се надяват, те живеят в страх, че в най-скоро време ще бъдат експулсирани. Особено имайки предвид, че службите във Франция вече имат адресите на имигрантите, които са подали молби, но не са получили право да останат легално.