В Истанбул днес се провежда четвъртата среща на Контактната група за намиране на политическо решение за Либия, съобщават чужди медии.

При откриването на срещата в двореца Чъраган турският външен министър Ахмед Давутоглу посочи, че бъдещето на Либия и либийския народ трябва да се поставят на здрава основа и да се начертае един преход, който да отговори на очакванията на либийския народ.

Той отново потвърди позицията на Турция, че признава като легитимен представител на страната Преходния национален съвет, формиран от либийската опозиция.

Давутоглу определи като положително размразяването на част от замразените финансови активи на Либия и даването на 200 милиона долара от тях за помощи на населението.

Давутоглу изтъкна, че за да бъде запазено националното единство в Либия, генералният секретар на ООН е дал пълна подкрепа на специалния представител за Либия Абделилах Ал Хатиб в усилията му за намиране на точните форми на диалог и преход към нова политическа власт.

В срещата участват 32 страни. Сред тях са САЩ, Франция, Италия, Канада, Дания, Великобритания, Холандия, Австралия, България, Полша, Малта, Бахрейн, Обединените арабски емирства, Португалия, която има статут на наблюдател и още други страни.

Китай, която също беше поканена, обяви, че няма да участва. Българската страна се представлява от външния министър Николай Младенов.

На разговорите присъстват и представители на Европейския съюз, както и на редица международни организации като Съвета за сътрудничество в Персийския залив, Африканския съюз, НАТО, Арабската лига и представители на Преходния национален съвет на Либия.

В рамките на срещата държавният секретар Хилари Клинтън и генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен ще разговарят на четири очи.

В последните дни преди срещата, която трябва да намери политическо решение за Либия, се появиха твърдения, че Кадафи ще бомбардира Триполи.

В същото време либийската опозиция напредва от Мисрата към столицата Триполи. Според информациите те са превзели село Гавалиш на 100 км от Триполи.