Избягалият от Киргизстан президент Курманбек Бакиев заяви, че както и преди се счита за президент на страната.

В момента Бакиев се намира в Беларус, където заедно със семейството си получи политическо убежище, след като бе свален от власт при вълненията от 7 и 8 април.

Президентът напусна страната на 16 април със секретен полет в направление Казахстан.
преди това временното правителство отне имунитета му, а бе обявено и че той самият подава оставка. 

Вчера беларуският лидер Лукашенко обяви, че специален полет е довел Бакиев и близките му.

Днес обаче Бакиев заявява, че не е подавал оставка и не е напускал президентския пост.
Припомняме, още докато размириците в страната продължаваха, той заплаши с отмъщение.

В щабквартирата на Организацията на независимите държави в Минск Бакиев заяви пред журналисти, че както и преди той е легитимният президент на Киргизстан.

В изказването си той изрази съболезнования на семействата на загиналите и пострадалите при безредиците в Бишкек и заяви, че е готов да нови отговорност за случилото се.

Няма сила, която може да ме застави да се откажа от президентството. Киргизия няма да бъде ничия колония. Тя ще продължи да строи демократично общество", каза Курбанбек Бакиев.

Той призова световните лидери да не признават временното правителство, което определи като „банда самозванци" и обеща да „върне Киргистан в полета на конституцията и реда".

Сваленият президент обаче не отговори на въпроса смята ли да се върне в Киргизстан.

Представител на временното правителства на Киргизстан обаче заяви, че лично Бакиев е написал заявлението си за оставка и го е предал на международни организации, затова и е невъзможно да се счита повече за президент на страната.
Документът е бил показан по държавната телевизия, а оригиналът се намира в ОССЕ.

"Курманбек Бакиев трябва да постъпи мъжки и да се обърне към своите родственици и близки, към своите сподвижници и привърженици и да ги призове да не извършват повече деструктивни действия, да престанат да създават хаос и тревога, заявява Темир Сариев, един от заместниците на председателя на временното правителство Роза Отумбаева.

Според изявление на самата Отумбаев, пред „Ехото на Москва", Бакиев е човек в агония, който не може да намери собственото си място сред народа и изявлението му се дължи на непознаване на действителната ситуация в страната.

Ако иска - нека се върне", каза Отумбаева и допълва, че при една такава ситуация над Бакиев ще бъде устроен публичен съд.