Приключи съвместна международна операция на Национална служба „Полиция" и испанската полиция.

Тя доведе до разбиването на международна престъпна мрежа, занимаваща се с трафик на жени, съобщиха на брифинг в МВР зам.- министърът на вътрешните работи Камен Пенков и директорът на Националната полиция главен комисар Валентин Петров.

Те се извиниха, че новината за разбитата престъпна мрежа е променила предварително обявената тема на брифинга, а именно „Мерките за нормално протичане на изборите за президент и вицепрезидент, осигуряването на обществения ред и порядък".

Тази тема ще бъде предмет утре на съвместен брифинг между представителите на МВР и Министерството на държавната администрация и административната реформа.

Операцията под кодовото име „София" е продължила от юли 2004 година до 13 октомври 2006 година, когато на островите от Канарския архипелаг Ланфероте и Пуерто Вентура са задържани 33 лица, от които 15 български граждани, 10 от които жени, задържани са още 7 лица от Испания, 3 от Русия, 2 от Румъния и по едно от Сърбия, Еквадор, Доминиканската република, Украйна, Словакия.

Лидер на престъпната група е българинът от Симитли Кирил Джалев на 35 години с прякор Тико.

Престъпната група е въвлякла в мрежата си повече от 500 жени от Източна Европа, предимно от България, с цел проституция.

Жените били привличани с обещания за примамлива, добре платена работа в Испания и на Канарските острови.

Търсили са са жени с добър ваншен вид, но с лошо материално положение.

При пристигането на островите им е била ограничавана личната свобода.

Върху тях е бил упражняван морален, физически, психически и сексуален тормоз.

Заставяни са да проституират на специално наета луксозна яхта, както и в луксозна  вила на стойност 1 200 000 евро.

Освен на тези 2 места, жриците на любовта били заставяни да проституират в местните публични домове.

Целта на престъпната група е била чрез пласирането на свежа плът от Източна Европа да завладее местния пазар за проститутки.

Използвани били най-модерни начини за реклама на секс услугите в интернет.

На остров Пуерто Вентура освен Кирил Джалев- Кико, бил задържан Велин Джалев, брат на Кирил, кйто го подпомагал в престъпната му дейност.

Общо на острова били задържани 5-ма българи.

На остров Лансероте са задържани още 9 български граждани, занимаващи се със сводничество.

Те са родом от Кулата, Ловеч и други населени места от вътрешността на България.

При направените обиски били открити 16 000 евро в брой, банкови книжки, кредитни карти, чужди паспорти, различни документи за самоличност на чуди граждани, два автомобила, портативни компютри, документация, свързана с дейността на жриците на любовта - записване на сексуалните услуги, вида и цената.