Държавите-членки, които запазват ограниченията в достъпа до своите трудови пазари, трябва да преразгледат позицията си, препоръчаха от Европейската комисия.

Комисарят по заетостта Ласло  Андор отговори на въпрос на българския евродепутат Илиана Иванова относно съществуващите ограничения за български и румънски работници в държави от ЕС, посочиха от ЕК.

ЕК още веднъж потвърждава позицията си, че страните- членки трябва да отворят трудовите си пазари за българи и румънци и подчертава, че като цяло ефектът от мобилността след разширяването е положителен, коментира Иванова.

По думите й комисията е затвърдила позицията си, че само в изключителни случаи тези ограничения могат да бъдат продължени след 31 декември 2011.

Целта на кампанията, която започнах обаче е, това да стане още преди тази дата, изтъкна Йотова.

Припомняме, че съгласно присъединителните договори на двете страни, останалите държави- членки имат право едностранно да налагат ограничения  на българи и румънци пред достъпа до трудовите си пазари до 31 декември 2013 година.

В същото време бившият еврокомисар проф. Марио Монти представи на 10 май в Европейския парламент в Брюксел доклада си за Нова стратегия за единния пазар. Този документ е изготвен специално за председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, като целта му е да определи политическите насоки за развитие на единния пазар в следващите години.

Проф. Монти подчертава, че разширяването с 12 нови страни-членки през 2004 и 2007г. е донесло напрежение в някои базисни аспекти на единния пазар, каквото е свободното движение на хора.

Докладът заключава, че разширяването е било подготвено много добре, с изключение на общественото мнение в старите държави-членки, което е и причината за опасенията в някои страни от свободното движение на работници.

Според проф. Монти, затворените национални пазари на труда не допринасят нито за по-висока заетост, нито за по-бърз икономически растеж и съответно Европа се нуждае от по-добра мобилност на работната сила.