Призовавам Словакия и България да спрат да налагат стриктни и субективни предпочитания за релокация от Италия. Това заяви еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, цитиран от кореспондента на БНР в Брюксел.

Той предупреди страната ни да не бави процедурите по прием на бежанци по задължителната ни квота от Италия.

Европейската комисия прие 12 доклад за напредъка по схемите на ЕС за спешно преместване и презаселване.

Еврокомисарят по миграцията отправи призив и към Полша и Унгария веднага да започнат да приемат мигранти. Той изтъкна, че те не са приели нито един човек, който се нуждае от международна закрила.

Еврокомисарят по миграцията иска помощ от евродепутатите за релокацията

Еврокомисарят по миграцията иска помощ от евродепутатите за релокацията

Има еврочленки, които не са приели нито един мигрант

Припомняме, че преди ден Димитрис Аврамопулос призова евродепутатите да помогнат за убеждаването на правителствата на държавите да прилагат по-бързо схемата за квотно разпределение на бежанците.

Кореспондентът на националното радио припомня, че досега българските власти изтъкваха бавните проверки за сигурност на кандидатите за убежище, както и че много от мигрантите в Италия не искат да идват у нас.

Като друг аргумент се изтъква, че сред пристигналите в Италия трудно се намират отговарящи на условията за бежански статут.

Правителството ни е поело ангажимент за настаняването на 471 бежанци от Италия. На практика обаче у нас не е пристигнал нито един. Това показва доклад на Европейската комисия. По квотата си сме приели 29 бежанци от Гърция. Обещаните места са 831.

През есента на тази година изтича срокът за изпълнението на квотната система.