България е изцяло зависима енергийно от Русия в момента. Ще работя за това да се развиват проекти за диверсификация, които да намалят това, в съгласие с политиката и целите на Европейският съюз.

Има опити също така чрез пропаганда да се подцени настоящият избор и път на България, контактите и партньорството й със Запада.

Това заяви номинираният за нов посланик на САЩ в България Ерик Рубин по време на изслушването си пред сенатската комисия по външна политика.

За първи път посетих България през 1991 година, когато помагах за организирането на първия диалог между двете страни в областта на сигурността след края на Студената война, припомни във встъплението си той. Бяха трудни за българите дни, но те вече бяха поели курса към евроатлайнтическото си бъдеще и вече са постигнали много като верен партньор на НАТО. Той даде висока оценка на мисиите ни в Ирак и Афганистан, участието ни в коалицията срещу ДАЕШ ("Ислямска държава") и т.н.

Но има още много, което може и трябва да бъде направено, настоява Рубин. Когато държавният секретар Джон Кери посети България през януари, припомни номинираният, той заяви колко важно е сътрудничеството между двете страни и обяви създаването на съвместни работни групи в сферата на националната сигурност и отбрана, енергийната сигурност, образованието, отношенията между хората и върховенството на закона, които бяха толкова добре приети, че наскоро добавихме и антитерористична група, която се събра за пръв път миналата седмица.

Окуражителни, според него, са и стъпките, които страната ни предприема за борба с престъпността и корупцията - проблеми, които все още остават сред значимите у нас, призна той.

За обема на търговията Рубин отбеляза, че се е удвоил и като пример посочи Hewlett-Packard – работодател на почти 6000 души у нас.

Припомняме, че номинацията бе оповестена през септември тази година.

Ерик Рубин е дипломат от кариерата в Държавния департамент на Съединените щати. Последното му назначение в периода от 2011 г. до август 2015 г. е заместник-помощник секретар в Бюрото за европейски и евразийски въпроси.

Преди това от 2008 г. до 2011 г. е заемал длъжността заместник-посланик в Посолството на САЩ в Москва. Бил е и старши асистент на заместник държавния секретар по политическите въпроси от 2006 г до 2008 г. и директор на Отдела за политики и координация от 2004 г. до 2006 г. Той е работил и като генерален консул в Генералното консулство на САЩ в Чианг Май в Тайланд от 2001 г. до 2004 г., като научен сътрудник в Института по дипломация към Джорджтаунския университет от 1999 г. до 2000 г., и като специален помощник на заместник държавния секретар по политическите въпроси от 1998 г. до 1999 г.

Служил е и като заместник прессекретар по външни отношения към Белия дом и като директор за връзките с обществеността към Съвета по национална сигурност в периода от 1997 г. до 1998 г. Бил е и специален помощник на заместник секретаря по европейските въпроси от 1996 г. до 1997 г. и заместник политически съветник в Посолството на САЩ в Киев от 1994 г. до 1996 г. Рубин има бакалавърска степен от Йейлския университет.

Припомняме, в момента Американското посолство у нас се ръководи от Родерик Мур, който на 5 август пристигна в страната. Той временно заема поста шарже д'афер. Той ще ръководи посолството в София до назначаване на титуляр след заминаването на последния посланик Марси Рийс.