Президентските избори, проведени от Русия на 15-17 март, се проведоха в силно ограничена среда, изострена и от незаконната агресивна война на Русия срещу Украйна. Това се казва в изявление на МВнР. 

България се присъедини към изявлението на върховния представител от името на ЕС, като това бе публикувано във Фейсбук страницата на МВнР. 

"България остро осъжда незаконните избори за президент на Руската федерация във временно окупираните територии на Украйна, в Приднестровието, Южна Осетия и Абхазия. България остава непоколебима в подкрепата си за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, Република Молдова и Грузия в техните международно признати граници и териториални води.", се казва в текста. 

Руските власти продължиха да засилват системните вътрешни репресии срещу опозиционни политици, организации на гражданското общество, независими медии и други критични гласове с помощта на репресивно законодателство и политически мотивирани присъди затвор. Шокиращата смърт на опозиционния политик Алексей Навални в навечерието на изборите е още един знак за ускоряващите се и системни репресии, се казва в изявлението на ЕС.

Изборите се проведоха във все по-свиващо се политическо пространство, което доведе до тревожно нарастване на нарушенията на гражданските и политическите права и попречи на много кандидати да участват, включително всички, които се противопоставят на незаконната агресивна война на Русия, лиши руските избиратели от реален избор и силно ограничиха достъпа им до точна информация.

ЕС ще продължи да подкрепя важната работа на руските организации на гражданското общество, защитниците на правата на човека и независимите медии, се казва още в изявлението.

ЕС налага санкции заради смъртта на Навални

ЕС налага санкции заради смъртта на Навални

Санкциите ще засегнат представители на съдебната система

ЕС съжалява за решението на руските власти да не поканят наблюдатели на ОССЕ/СДИПЧ на своите избори. Това противоречи на ангажиментите на Русия към ОССЕ и лиши руските избиратели и институции от безпристрастна и независима оценка на тези избори.

Освен това ЕС категорично осъжда незаконното провеждане на така наречените "избори" на териториите на Украйна, които Русия временно окупира: Автономна република Крим и град Севастопол, както и в части от Донецк, Луганск, Запорожие и Херсонска област. Така наречените "избори" в тези територии представляват още едно явно нарушение от страна на Русия на международното право, включително Устава на ООН, както и на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Позовавайки се на двете резолюции на Общото събрание на ООН от 12 октомври 2022 г. и 27 март 2014 г., се призовава Русия да зачита международно признатите граници и суверенитет на Украйна.

Ес отново заявява, че не признава и никога няма да признае нито провеждането на тези така наречени "избори" на териториите на Украйна, нито резултатите от тях. Те са нищожни и не могат да пораждат никакви правни последици. Политическото ръководство на Русия и онези, които участват в организирането им, ще понесат последствията от тези незаконни действия.

Путин побеждава с 87,32% на изборите в Русия
Обновена

Путин побеждава с 87,32% на изборите в Русия

Въз основа на резултатите от обработката на почти 100% от протоколите

ЕС заявява отново непоколебимата си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. Русия трябва да прекрати незаконната си агресивна война срещу Украйна и незабавно, напълно и безусловно да изтегли своите военни сили и оборудване от цялата територия на Украйна.

Припомняме, че Владимир Путин спечели вота в Русия с огромно мнозинство, включително и в анексираните украински територии. Той сам изрази изненада от подкрепата там. 

Киев предупреди да не се гласува в тези територии. Президентът Володимир Зеленски обяви изборите в Русия за имитация, която не може да претендира за легитимност.