Българският президент Румен Радев и кипърският му колега Никос Анастасиадис се срещнаха на официалната визита на Радев на острова.

Държавният глава на България заяви на съвместна пресконференция с Никос Анастасиадис, че отличният политически диалог между двете държави е естествено продължение на дългогодишните културни и исторически връзки.

По време да посещението на президента в Кипър, двете страни подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на корабоплаването и тригодишна Програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката за периода 2018-2021 г.

Румен Радев запозна Никос Анастасиадис с приоритетите на България в рамките на предстоящото Председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. "Уверен съм, че приоритетите на България са общи и за двете страни. Намирането на консенсус в динамичното време, в което живеем, е важно, за да бъде Европейският съюз единен и силен", каза българският президент и благодари за готовността, с която институциите на Кипър споделиха опита си от успешното европейско председателство през 2012 г.

Насърчаването на конкурентоспособността на отделните европейски държави и на Европейския съюз е възможно да бъде постигнато само чрез утвърждаването на Кохезионната политика като фактор за икономически растеж, подчертаха двамата президенти. "Ние трябва да отстояваме Кохезионната политика, защото в Европа може да има прогрес, само когато споделяме обща цел за изравняване на стандарта на живот и за условията на труд за всички граждани", съобщи българският президент.

За нови мерки в подкрепа на бизнеса, които да насърчат двустранния икономически обмен, призовава Радев. Кипърският му колега пък оцени приноса на българската общност за икономиката на страната.

От своя страна президентът Радев изрази признателността на страната ни за отличните условия за живот, труд и образование за многобройната българска общност на острова. "България е признателна за това, че в Кипър вече са създадени над десет български съботно-неделни училища, а религиозните права на българската общност са уважавани и защитени", заяви президентът.

Двамата президенти бяха единодушни, че проектите за диверсификация на източниците и маршрутите за пренос на енергийни ресурси за нашия регион са в интерес на сигурността и развитието и изискват обединените усилия на всички държави от Югоизточна Европа.

Президентът на Кипър е уверен, че България ще води добре дискусиите по време на нашето председателство на Съвета на ЕС и пожела успех на страната ни