Сътрудничеството, приоритетите на европредседателството ни и подкрепата ни за евроинтеграцията на Черна гора. Това бяха основните теми, които обсъдиха президентът Румен Радев и държавният глава на Черна гора Филип Вуянович. 

Най-важната предпоставка за гарантирането на стабилността и сигурността и постигането на висок икономически ръст в Западните Балкани е реализацията на европейската перспектива на държавите от региона. Този въпрос ще бъде сред приоритетите на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Това заяви президентът ни в Цетине на съвместна пресконференция с Вуянович, съобщиха от пресцентъра на президентството. 

България е готова да продължи да подпомага процеса на европейска интеграция на Черна гора, включително и с експертиза на наши специалисти, подчерта Румен Радев.

Президентът е на двудневно посещение в страната в навечерието на Деня на държавността на Черна гора - 13 юли, по покана на президента Филип Вуянович.

Радев оцени високо отговорната позиция и последователните усилия на Черна гора в утвърждаването ѝ като положителен пример за държавите от региона. Президентът припомни, че постигането на пълноправно членство в ЕС зависи "изцяло от индивидуалните постижения при изпълнението на установените критерии" и открои Черна гора като най-напредналата държава в този процес.

Двамата президенти обсъдиха перспективите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Черна гора в сферите на икономиката, инфраструктурата и сигурността, както и по отношение на приоритетните политики за региона. Двамата бяха единодушни, че развитието на регионалната инфраструктура е от ключово значение и за двете държави.

"По-добрата транспортна, енергийна и дигитална свързаност в Югоизточна Европа ще създаде много по-добри условия за бизнеса, за увеличаване на инвестициите, както и за свободната комуникация на гражданите", заяви Румен Радев.

Черна гора официално е 29-ият член на НАТО

Черна гора официално е 29-ият член на НАТО

Въпреки заплахите на Русия

Българският президент поздрави Филип Вуянович по случай присъединяването на Черна гора към НАТО. "Република България винаги е била сред най-активните поддръжници на евроатлантическата интеграция на Черна гора", каза държавният глава и изрази готовността на страната ни да подпомогне процеса на обучение и реформа на Черногорските въоръжени сили.

Вуянович изрази благодарност към България за дългогодишната подкрепа за европейската и евроатлантическата интеграция на Черна гора. "Удовлетворен съм, че България изрази желание неин ключов приоритет по време н Българското председателство на Съвета на ЕС да бъде европейската интеграция на региона на Западните Балкани. Между нашите две държави съществуват отношения на дълбоко доверие, а вековните исторически и културни връзки са предпоставка за отличните ни отношения", заяви черногорският президент.

По-рано днес в Подгорица Румен Радев проведе срещи с министър-председателя на Черна гора Душко Маркович и с председателя на Скупщината в Подгорица Иван Брайович. Те подчертаха пред българския държавен глава готовността на Черна гора да отвори всички преговорни глави в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

По време на срещите си в Подгорица Румен Радев призова за задълбочаване на връзките в областта на науката и образованието и за активизиране на академичния обмен между България и Черна гора. Обсъдено беше и свикването на нова среща на смесената икономическа комисия, както и засилване на сътрудничеството между стопанските камари в двете държави за насърчаване на икономическия обмен и взаимните инвестиции.