Черна гора днес официално се присъедини към НАТО днес, предадоха световните информационни агенции. 

Това се случи формално на церемония в Държавния департамент във Вашингтон. 

Черногорският външен министър Сърджан Дарманович предаде документите за ратификация на американския заместник-държавен секретар Томас Шанън.

Премиерът Душко Маркович обяви, че това е исторически ден, в който се слага край на опитите друг да решава бъдещето и политиката на страната му.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства новия член и обяви, че приемането му е добър ход за стабилността както на Западните Балкани, така и в международен план.  

Както бе съобщено по-рано, това е исторически завой, който вбеси Кремъл, но в същото време обществото в страната е дълбоко разделено по темата за членството. 

Присъединяването на държавата към НАТО допълнително ще намали влиянието на Русия в Югоизточна Европа, а също така блокира достъпа до така наречените "топли морета" в Европа.

Официално Черна гора става 29-ият член на НАТО

Официално Черна гора става 29-ият член на НАТО

Въпреки руското разочарование и дълбокото разделение

Държавният департамент на САЩ съобщи, че членството на Черна гора "ще подкрепи по-голяма интеграция, демократичната реформа, търговията, сигурността и стабилността с всички съседни държави".

Русия заплаши да наложи икономически и политически рестрикции, включително кампания за подкопаване на туристическия сектор на Черна гора, която разчита на руски туристи.

Черна гора от своя страна обвинява Москва, че стои зад неуспешен опит за преврат през октомври 2016 г., който е бил насочен към тогавашния премиер Мило Джуканович - движещата сила зад присъединяването към НАТО. Русия отрича да има нещо общо.

Черна гора е приета в Пакта 11 години, след като обяви независимост.