Министерският съвет на Република България обяви, че е одобрил проект на тристранно споразумение, свързано със зеления доверителен фонд за климата. Споразумението е между правителството на Република България, Зеления фонд и Международната банка за възстановяване и развитие, като последната действа като временен попечител на фонда.

Съгласно този ангажимент, България ще предостави на фонд "Зелен климат" вноска в размер на 195 583 лева (100 000 евро) от предвидените бюджетни средства за официална помощ за развитие. Този стъпка отразява ангажимента на страната към Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата и Парижкото споразумение по климата.

Като страна по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата и Парижкото споразумение по климата, със своята вноска България ще допринесе към солидарните усилия на международната общност за формулиране на интегрирани и всеобхватни политики, насочени към смекчаване на неблагоприятните последствия от изменението на климата и повишаване на способностите за адаптация към тях.

COP28 започва с победа на Фонда за климатични бедствия

COP28 започва с победа на Фонда за климатични бедствия

Срещата на върха на ООН за климата постигна ранна победа в четвъртък