Срещата на върха на ООН за климата постигна ранна победа в четвъртък, като делегатите приеха нов фонд за подпомагане на бедните нации да се справят със скъпо струващите климатични бедствия, предава "Ройтерс".

Президентът на COP28 Султан ал Джабер каза, че решението изпраща "положителен сигнал към света и към нашата работа тук в Дубай".

При създаването на фонда в първия ден от двуседмичната конференция COP28, делегатите отвориха вратата за правителствата да обявят вноски.

И няколко го направиха, като поставиха началото на поредица от малки обещания, които страните се надяваха да натрупат значителна сума, включително 100 милиона долара от Обединените арабски емирства, домакин на COP28, още 100 милиона долара от Германия, поне 51 милиона долара от Великобритания, 17,5 милиона долара от Съединените щати щати и 10 милиона долара от Япония.

Ранният пробив във фонда за щети, който по-бедните нации изискваха от години, може да помогне за постигане на други компромиси, които да бъдат направени по време на двуседмичната среща на върха .

Но някои групи бяха предпазливи, отбелязвайки, че все още има нерешени въпроси, включително как фондът ще бъде финансиран в бъдеще.

"Липсата на определен цикъл на попълване повдига сериозни въпроси относно дългосрочната устойчивост на фонда", каза Харджиет Сингх, ръководител на глобалната политическа стратегия в Climate Action Network International. "Отговорността сега е на богатите нации да изпълняват финансовите си задължения по начин, пропорционален на тяхната роля в климатичната криза."

Аднан Амин, главен изпълнителен директор на срещата на високо равнище COP28, каза пред Ройтерс този месец, че целта е да се осигурят няколкостотин милиона долара за фонда за климатични бедствия по време на събитието.

Папа Франциск, който беше принуден да отмени пътуването си до COP28 поради заболяване, написа съобщение на социалната медийна платформа X:

"Нека участниците в #COP28 бъдат стратези, които се фокусират върху общото благо и бъдещето на децата си, а не върху притежанията и интересите на определени държави или бизнеси. Нека те демонстрират благородството на политиката, а не нейния срам."

През 2023 година светът достигна 1,4 градуса затопляне от прединдустриалните нива

През 2023 година светът достигна 1,4 градуса затопляне от прединдустриалните нива

Тази рекордно топла година бе съпроводена с много катастрофални природни бедствия - особено горски пожари