Министърът на външните работи Екатерина Захариева и още близо 60 външни министри от целия свят участваха в събитие в ООН, на което бе създаден Алианс за мултилатерализъм, съобщават от Министерството на външните работи (МВнР).

Целта на инициативата на Германия и Франция е да се създаде мрежа от сходно мислещи държави, който да действат съвместно за укрепването на ценностите на ООН и на справедливото сътрудничество, основано на определени правила, принципи и ценности като демокрацията, свободата, спазването на правата на човека, върховенството на закона.

Алиансът за мултилатерализъм е открит за присъединяване за всички държави, които вярват в многостранността.

Към момента не се планира създаването на нова организация или утвърждаването на нов формат за дискусии; акцент се поставя върху подкрепата за ООН "като важен световен двигател на многостранността".

"Имаме само един свят и не може да си позволим да правим грешки. Предизвикателства като климатичните промени, нарушенията на човешките права и тероризма не могат да бъдат решени от една държава. Само с обединени усилия имаме шанс. Мултилатерализмът не е абстракция и няма алтернатива", коментирала Захариева пред колегите си.

Тя допълнила, че България истински вярвала в ползите от международното сътрудничество.

Алиансът за мултилатерализъм ще работи по няколко тематични направления - киберсигурност, климат, сигурност и борба със смъртоносните автономни оръжия, към които се числят и дроновете.