България ще допринесе с 40 души в подготвяната европейска гранична служба и брегова охрана, която ще се базира на действащия в момента Фронтекс.

Това стана ясно по време на кръгла маса в Европейския парламент, посветена на новата агенция, която има за цел да помогне за справяне с миграцията и други проблеми, свързани с външните граници на ЕС.

Общо 1500 души от всички страни членки ще участват в така наречената "група за бързо реагиране" в случай, че член на съюза поиска помощ при проблем на външните граници на ЕС, разкри докладчикът Артис Пабрикс.

По думите му, въпреки че България не е в Шенген, страната ще участва пълноправно в агенцията.

Евродепутатът добави, че през следващите две години ще бъдат отделени над 300 милиона евро за агенцията - повече от 50% в сравнение със средствата за Фронтекс. Той добави, че за първи път в ЕС се създава такава група за бързо реагиране във връзка с опазването на външните граници.

Агенцията се очаква да заработи от есента, като тази седмица ще бъде гласувана в пленарна зала на европарламента. Работата по изработването й започна през декември 2015 година.

Според рамката държавите членки ще допринесат с техника за пръстови отпечатъци, безпилотни самолети за наблюдение и кораби в рамките на около 2 седмици при поискване на помощ от страна членка, като първата помощ ще бъде предоставена до 7 дни.

Агенцията също ще може да помага на държава членка при връщане на мигранти в трети страни. Специални служители ще координират действията между агенцията и държавите членки.

Пабрикс увери, че суверенитетът на държавите няма да бъде нарушаван и че агенцията само ще подпомага държава, поискала помощ. Ако запазим Шенген, ще спасим свободното движение, ако го изгубим, ще ни струва много пари и изгубени работни места, предупреди той.

Ако страна членка не съдейства или подкопава сигурността на другите държави, страните членки могат да наложат контрол на вътрешните граници за период от 6 месеца.