Министър-председателят Димитър Главчев обяви във Вашингтон, че България ще участва в изграждането на два хармонизирани коридора за военна мобилност, което ще улесни придвижването в НАТО по направлението юг-север. Подписаните писма за намерение включват коридори между Италия, Албания, Северна Македония и България в Паневропейски транспортен коридор № 8, както и между Гърция, България и Румъния. Това ще повиши възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО, както и транспортната свързаност и икономическото развитие на региона.

Главчев съобщи и за подписания между България и Румъния Меморандум за разбирателство относно изграждането на Щаб на регионалното компонентно командване на специалните операции. Щабът ще планира и управлява Силите за специални операции на Алианса в Черноморския регион, което ще укрепи отбранителния потенциал на Югоизточния фланг на НАТО.

Премиерът подчерта, че пътят на Украйна към НАТО е необратим и че темата ще бъде обсъдена на форума във Вашингтон в рамките на заседанието на Съвета НАТО-Украйна. В отговор на журналистически въпрос, Главчев потвърди, че е важно България да има редовно правителство.

Главчев също така уточни, че Турция изразява желание да се включи в инициативата за военни коридори, но механизмът трябва да бъде различен поради използването на европейски средства, а Турция не е член на ЕС.