Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев участва в 11-ата извънредна специална сесия на Общото събрание на ООН по Украйна. В рамките на посещението си в Ню Йорк българският заместник-министър ще вземе участие и в редица събития, посветени на годишнината от началото на руската военна агресия срещу Украйна, съобщиха от МВнР.

В изказването си на извънредната сесия заместник-министър Коджабашев препотвърди последователната и категорична позиция на България относно силната подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, включително териториални води, както и за нейното европейско бъдеще.

Изтъкна още и последователните обединени действия на Общото събрание за противопоставяне на този акт на агресия и нарушение на Устава на ООН и международното право.

Българският заместник-министър посочи, че страната ни настоява Руската федерация безусловно да изтегли всички свои сили и военна техника от суверенната територията на Украйна в нейните международно признати граници.

България вярва в принципите на пълно спазване на международното право и в търсенето на отговорност на агресора.

"Инвазията в Украйна доведе до хиляди жертви и ранени, масово разселване на цивилни и катастрофално унищожаване на критична гражданска инфраструктура", заяви Костадин Коджабашев.

Той и отбеляза, че България ще продължи да предоставя необходимата подкрепа за всички граждани, които бягат от войната. Акцент беше поставен и върху готовността на страната ни да участва според възможностите си във възстановяването на Украйна.

Г-7 увеличава помощта за Украйна до 39 млрд. долара

Г-7 увеличава помощта за Украйна до 39 млрд. долара

Настоява за програма на МВФ за страната до края на март

Заместник-министърът на външните работи подчерта подкрепата на България за проекторезолюцията относно необходимостта от бързо постигане на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна. По думите му Общото събрание на ООН носи историческата отговорност да отстоява принципите на Устава на ООН, мира и международния ред, основан на правила.

Костадин Коджабашев изрази съпричастност към украинския народ за неговата изключителна смелост и издръжливост и повтори категоричната подкрепа на България за усилията на Украйна за постигане на траен мир в съответствие с Устава на ООН и международното право.