Кметството на Киев съобщава, че около 50 души са били ранени от падащи отломки от свалени ракети по време на отблъскването на поредния руския ракетен удар по Киев, обобщи Би Би Си. 

Отломките от ракетите са паднали на различни места в лявобрежната (източна) част на Киев, в Дарницки и Днепровски район. На най-малко три места са избухнали пожари.

Военната администрация на Киев пише в Telegram, че хората са пострадали предимно от парчета от счупените прозорци, избухнали при взривовете.

Военната администрация на Киев потвърди, че отломки от ракетите са паднали в четири района на Киев. Възникнали са три пожара, повредени са няколко блока - предимно жилищни и частни апартаменти са пострадали. На едно място отломка от ракета се е забила във водопроводната система. Това се е случило в Днепровския район.

Балистични ракети летят по Киев

Балистични ракети летят по Киев

Русия атакува Украйна и от Крим с дронове

Украинските мониторингови канали писаха, че Русия е изстреляла четири балистични ракети, вероятно "Искандер", по Киев, но все още няма официална информация за това.

Сутринта военните актуализираха информацията. 

По столицата Киев са били пуснати десет балистични ракети, като всички те са били свалени от военновъздушните сили на Украйна. Видът на ракетите може да бъде посочен едва след тяхното установяване при анализ на отломките, посочват военните.

51 са пострадалите жители на столицата, сред тях са и шест деца. 18 души са приети в болница за лечение. Разрушения не са големи.

Освен ракетите, тази нощ руската армия е пуснала и десет дрона тип "Шахед". Повечето от тях са били насочени към Одеска област. Всички дронове също са били прехванати и свалени.

ISW: Войната в Украйна е унищожила предвоенната руска армия

ISW: Войната в Украйна е унищожила предвоенната руска армия

С новите атаки на фронта Кремъл се опитва да отслаби западната подкрепа за Киев

Вчера бе осъществена и атака, предполагаемо засега от страна на руски хакери, върху друг елемент от критичната инфраструктура на Украйна - телекомуникационния оператор "Киевстар", с което мобилната връзка в много части на страната бе прекъсната

Миналата седмица руската армия стартира нова кампания с ракети по столицата на Украйна Киев. На 8 декември след 79-дневна пауза отново по Киев започнаха да летят балистични и крилати ракети. Едновременно с това атаките са комбинирани и с дронове, които имат цели преди всичко в южните райони на Украйна, които поддържат износа на украински стоки. Основна цел остава Одеса и Одеска област - търговски важна, но и символна. 

Засилването на атаките на Русия съвпада с настъпването на зимния сезон, за което Украйна и се готвеше няколко месеца. Както миналата зима, така и тази вероятно Русия ще се опита да замрази украинската енергийна инфраструктура, паралелно с това да попречи на износа на зърно. 

Кампанията спрямо Киев е и символна - тя започна наново точно след като руския президент Володимир Путин обяви кандидатурата си за пети президентски мандат. В последните две нощи атаките съвпаднаха и с визитата на Володимир Зеленски в САЩ, където той се опита да убеди републиканците да подкрепят продължаващата американска военна помощ. Неведнъж руската армия прави демонстративни атаки, които преследват повече психологически последствия, отколкото чисто физически разрушения.