Премиерът на Словакия Роберт Фицо обяви, че е важно да се предложи европейска перспектива "на някои страни на Балканите".

Фицо говори след срещата си с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, съобщават словашки медии.

Премиерът е оценил, че Балканите "отново започват да горят", като в тази връзка изтъкнал, че смята, че е необходима европейска перспектива, защото в противен случай "изнервеността в региона ще започне да нараства".

Борисов разтревожен, че Балканите стават територия на влияние на великите сили

Борисов разтревожен, че Балканите стават територия на влияние на великите сили

След разговорите си с норвежкия премиер Ерна Солберг

Фицо също така заявил, че той и Гутериш са обсъдили словашкия проект, целящ ограничаване на притока на мигранти, създаден в сътрудничество "с някои други страни".

"Трябва да продължим проектите извън ЕС и да прехвърлим въпроса за миграцията към тези трети страни. Словакия е готова да подкрепи отговорните проекти в рамките на ООН", посочи Фицо.

Той също така заяви, че е "много важно, че ООН е силна, защото Европейският съюз не е достатъчно силен, за да се ангажира повече по някои въпроси".

"ЕС всъщност не присъства в Украйна. Ние нямаме също така и никакво влияние върху положението в Сирия", изтъкна Фицо, подчертавайки важността на силните международни организации в конфликти от този вид.

Ердоган заплашва мира на Балканите, тревожат се и НФСБ

Ердоган заплашва мира на Балканите, тревожат се и НФСБ

Ревизия на Лозанския договор с 90-годишно закъснение е абсурдна