Южна Корея е била принудена многократно да затвори пистите на двете основни летища в столицата Сеул от юни насам, съобщава "Ройтерс".

Това се дължи на смущенията, причинени от балоните с боклук, изпращани от Северна Корея.

В 20 различни дни от 1 юни насам всички или някои писти на летищата Инчеон и Гимпо бяха затворени за кацане или излитане, или и за двете, когато в близост бяха засечени балони, обясни членът на парламента от Демократическата партия Янг Бу-нам.

Общо прекъсването на операциите е продължило 413 минути.

Северна Корея пусна над 5500 балона с боклук от края на май. Тя обясни, че действията ѝ са в отговор на балони, носещи пропагандни листовки, пуснати от южнокорейски активисти.

КНДР изпрати поредните балони с боклук на Юга

КНДР изпрати поредните балони с боклук на Юга

За тази седмица това се случва за втори път

Балоните се носят от вятъра и някои са паднали на юг, включително близо до президентския офис и на пистите на летището.

Въпреки че повечето от тях са отстранени от властите без инциденти, някои са нарушили трафика на летището и са предизвикали малки пожари.

На 26 юни пистите на летище Инчеон бяха затворени за общо 166 минути, най-много за 24 часа, става ясно от официални авиационни данни.

В понеделник излитанията и кацанията бяха преустановени за общо 90 минути на Инчеон - петото най-натоварено международно летище в света и важен товарен център.

Балоните нарушиха работата и на летище Гимпо, което се намира в западния край на столицата Сеул и обслужва предимно вътрешни полети.

Пхенян отново започна да тормози Сеул с балони с боклук

Пхенян отново започна да тормози Сеул с балони с боклук

Напрежение между двете страни

Служител на авиокомпанията обясни, че севернокорейската кампания с балони е усложнила полетите, като в някои случаи е довела до увеличение на количеството гориво, превозвано от самолетите в случай на закъснения във въздуха или отклонения към алтернативни летища.

Служител на авиационните власти каза посочи, че решенията за затваряне на пистите се вземат всеки път, когато бъде открит балон, като се вземат предвид условията, а не въз основа на конкретното разстояние, на което се намират балоните от летището.

Армията на Южна Корея заяви, че използва средства за наблюдение, за да проследява балоните от момента на изстрелването им. Тя обаче не ги сваля - въпреки призивите на някои депутати и граждански организации, поради потенциални рискове за безопасността.

В понеделник армията предупреди, че е готова да предприеме "сурови военни действия", ако смята, че Северът е "прекрачил линията".

Северна Корея изпрати още балони с боклук към Юга

Северна Корея изпрати още балони с боклук към Юга

Кметството на Сеул призовава гражданите да се пазят от падащи от небето обекти