Във Финландия ще се проведе втори тур на президентските избори, тъй като нито един от кандидатите не спечели половината или повече от гласовете на вота в неделя.

Това обобщи АП.

Вторият тур ще се състои на 11 февруари и в него ще участват двамата кандидати, получили най-много гласове на първия тур.

По предварителни данни след преброяването на 97% от гласовете до втория тур са достигнали бившият министър-председател Александър Стуб с 27,1% от гласовете и бившият външен министър Пекка Хаависто с 25,7% от гласовете.

Окончателните резултати от гласуването ще бъдат обявени на 30 януари.

В президентско-парламентарната република на Финландия държавният глава заема специално място в управленската структура. Президентът ръководи външната политика и политиката на сигурност, представлява страната в НАТО и изпълнява функциите на върховен главнокомандващ на отбранителните сили.

По време на първия тур на гласуването до урните отидоха 74,9% от 4,5 млн. имащи право на глас, включително 44,5%, които гласуваха предсрочно, което е най-големият брой в историята на страната.

Според закона президентът се избира за 6 години за не повече от два последователни мандата, така че настоящият президент Саули Ниинистьо не може да се стреми към трети мандат, а на власт ще дойде нов, тринадесети държавен глава.

По време на предизборната кампания и двамата кандидати се обявиха за продължаване на антируския курс и за подкрепа на Украйна.

За разлика от Хаависто, Стуб е дългогодишен и активен поддръжник на членството на страната в НАТО и подкрепя "евроатлантическия избор" на Финландия и сътрудничеството със САЩ. Той също така се е изказвал в полза на "по-европейска НАТО" и необходимостта "да бъдем подготвени за ситуация, в която ще трябва да поемем по-голяма отговорност за собствената си отбрана".

Стуб подкрепя прекратяването на пълните дипломатически отношения с Русия, докато тя "не изтегли войските си от окупираните територии". Той повдигна въпроса за възможността Финландия, като председател на ОССЕ, да посредничи за постигане на мирно споразумение през 2025 г., "ако има шанс за мир в Украйна".

Издигайки се като независим кандидат, подкрепян от Зелената партия, 65-годишният Хаависто вече два пъти се е кандидатирал на президентски избори, но неуспешно. Ако спечели, той може да стане първият зелен президент на Финландия.

Хаависто смята, че притокът на мигранти от трети страни на финландските гранични пунктове е "организирана руска операция" и призовава за "затваряне на границата за толкова дълго, колкото е необходимо".