Балтийските държави, както и скандинавските страни - Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция - обещаха допълнителна икономическа, военна и хуманитарна подкрепа за Украйна и затегнаха санкциите срещу Москва, съобщи Би Би Си.

Това се казва в съвместно изявление на външните министри на тези страни, които посетиха Киев в понеделник и се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски.

Министрите изтъкнаха отново, че от началото на руската агресия в Украйна скандинавските и балтийските държави са предоставили на Киев политическа и материална подкрепа, за да може Украйна да защити своята независимост и териториална цялост.

Украйна: Русия е изстреляла по нас 16 000 ракети

Украйна: Русия е изстреляла по нас 16 000 ракети

Резников: Ние се борим срещу терористична държава, 97% от тези атаки са засегнали цивилни обекти

Министрите осъдиха страните, които продължават да помагат на Русия, като заявиха, че те трябва да споделят отговорността за военните престъпления с Москва, и призоваха Русия незабавно да освободи украинските цивилни граждани, задържани под различни предлози или незаконно депортирани.

Те отбелязаха и необходимостта от затягане на старите и приемане на нови санкции срещу Русия, както и срещу други държави, физически и юридически лица, които подкрепят Москва.