Управляваният от комунистическата партия Виетнам подобри връзките си с висшите световни сили, включително Китай и Съединените щати, като част от своята "бамбукова дипломация", която проактивно следва от 2021 г., предава "Ройтерс".

След поредица от сделки през тази и миналата година, основните партньори на страната от Югоизточна Азия включват Съединените щати, Китай, Индия, Южна Корея и Русия, които от десетилетия доставят по-голямата част от военното оборудване на Виетнам.

За да затвърди тази позиция, най-влиятелната фигура в страната, генералният секретар на Комунистическата партия Нгуен Фу Тронг, използва през 2021 г. изображението на "здрави корени, здрав ствол и гъвкави клони" на растението бамбук, за да опише външнополитическия подход на Виетнам за "повече приятели, по-малко врагове".

Виетнам и Китай по-рано този месец се споразумяха да изградят общност със "споделено бъдеще" по време на посещение в Ханой на китайския президент Си Дзинпин, първото му посещение в азиатска страна тази година.

Двете нации подписаха 36 документа за сътрудничество в области като транспортна инфраструктура, търговия, сигурност и цифрова икономика и публикуваха съвместна декларация с широкообхватни ангажименти.

Китай е най-големият търговски партньор на Виетнам и жизненоважен източник на внос за неговия производствен сектор, но двете комунистически страни от години са въвлечени в спорове в Южнокитайско море - последният през май. Напрежението намаля напоследък, тъй като вниманието на Пекин се съсредоточи върху Филипините.

Виетнам и Съединените щати повишиха през септември отношенията си до Всеобхватно стратегическо партньорство, най-високото ниво в класацията на Виетнам, и обявиха по-тясно сътрудничество в областта на полупроводниците и критичните минерали по време на посещение в Ханой от президента на САЩ Джо Байдън.

Съединените щати, които са най-големият вносител на стоки във Виетнам, настояха за надграждането като част от стратегията си за осигуряване на непрекъснат достъп до глобалните вериги за доставки и за ограничаване на Китай в Южнокитайско море.

Виетнам и Япония през ноември повишиха отношенията си до най-високото ниво на Виетнам по време на посещение на виетнамския президент Во Ван Туонг в Токио, като се споразумяха да засилят сигурността и икономическото сътрудничество.

Виетнам и Южна Корея издигнаха връзките си до всеобхватно стратегическо партньорство през декември 2022 г. по време на посещение в Сеул от тогавашния виетнамски президент Нгуен Суан Фук, като се фокусираха върху търговията, инвестициите, отбраната и сигурността.

Южна Корея е най-големият източник на чуждестранни инвестиции във Виетнам, като Samsung Electronics е най-големият отделен чуждестранен инвеститор в страната, където сглобява половината от своите смартфони.

През юни двете страни подписаха 17 допълнителни споразумения, включително за сигурността и критичните минерали по време на посещение във Виетнам на южнокорейския президент Юн Сук Йол.

Виетнам и Ватикана се съгласиха през юли да имат първия следвоенен постоянен папски представител в Ханой по време на посещение за среща с папа Франциск от виетнамския президент Во Ван Туонг. Представителят беше назначен през декември.

Дом на близо 7 милиона католици, Виетнам скъса отношенията си с Ватикана, след като комунистите превзеха отново обединената страна в края на войната във Виетнам през 1975 г. Преговорите за назначаване на папски представител започнаха през 2009 г.

Виетнам е част от икономическия съюз на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) и има споразумения за свободна търговия с Европейския съюз, Великобритания, Чили и Южна Корея. През юли тя добави Израел към списъка си с партньори за свободна търговия.

Освен това е член на по-широки търговски пактове, включително Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (CPTPP), което включва Канада, Австралия и Мексико, и Регионалното всеобхватно икономическо партньорство (RCEP), което включва Китай и Япония.

През 2024 г. се очаква Виетнам да надгради връзките си с Австралия до всеобхватно стратегическо партньорство.

Балансът с Пекин: Необходими са допълнителни стъпки за защита на САЩ срещу Китай

Балансът с Пекин: Необходими са допълнителни стъпки за защита на САЩ срещу Китай

Китай разширява размера, разнообразието, точността и готовността на своите ядрени сили по-бързо от всяка друга страна