Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова Китай и Япония да намерят мирно решение на териториалния спор за островите Сенкаку и да не допускат ескалация на напрежението в азиотско-тихоокеанския регион, предадоха информационните агенции.

На пресконференция в седалището на световната организация Бан Ки Мун заяви, че следи развоя на спора между двете страни.

Припомняме, на 11 септември японското правителство купи три от петте острова от техните частни собственици - японско семейство. Пекин обяви „национализацията" за незаконна и недействителна, като предяви претенции за историческа принадлежност на островите към Китай.

Китайското външно министерство определи придобиването на островите от японското правителство като посегателство върху териториалния суверенитет на Китай и заяви, че ако сделката не бъде анулирана, това може да доведе до „сериозни последици".

На 14 септември китайски патрулни кораби навлязоха във водите около спорните острови, игнорирайки предупреждението на японската страна. Това породи опасения, че спорът може да прерасне във военен конфликт.