Полицията в Бангладеш е арестувала в неделя около 8000 опозиционери в рамките на национална операция, съобщава АФП.

Говорителят на националната полиция Абир Сидик Шувра не можа да даде на АФП точен брой на задържаните, но каза, че много от арестуваните са изправени пред наказателни дела.

Само в столицата Дака задържаните са над 2000 души. 

Националистическата партия на Бангладеш (БНП) съобщи за задържани нейни лидери. Арестите дойдоха, след като тя наложи нова 48-часова блокада на националния транспорт като част от новите си антиправителствени протести. Протестът спря междуградския транспорт, автобусите и камионите.

Най-малко 11 автобуса са били подпалени през уикенда, каза говорител на противопожарната служба.

Двама убити и десетки ранени при антиправителствени протести в Бангладеш

Двама убити и десетки ранени при антиправителствени протести в Бангладеш

Това е първия ден от тридневния протест за оставката на премиера Шейх Хасина

Припомняме, че акцията на властите срещу опозиционерите започна в края на октомври. 

Със загинали и ранени завършиха тридневните сблъсъци в Бангладеш между антиправителствени демонстранти и полицията.

Протестиращите настояха за оставката на премиера Шейх Хасина.

Основната опозиционна националистическа партия на Бангладеш (БНП) призова призовава Хасина да подаде оставка, за да позволи насрочените за януари избори да се проведат при неутрално служебно правителство. Искането бе отхвърлено.

Хасина идва на власт през 2009 г. и ръководи години на силен икономически растеж, но е обвинявана в нарушаване на правата, репресии срещу свободата на словото и потискане на несъгласието с хвърлянето в затвора на критиците.

Правителството отрича обвиненията, но е под натиск от западните страни да проведе свободни и честни избори. Съединените щати заявиха, че ще ограничат визите за бангладешци, които подкопават демократичния процес.

Обвиненията в манипулиране на вота и потискането на опозицията, отричани от правителството, помрачиха изборите през 2014 г. и 2018 г.