Първичните избори в щата Айова, първите от поредицата за излъчването на кандидат на Демократическата партия за президент, се превърнаха във фиаско заради голямото забавяне в оповестяването на резултатите, като един от кандидатите - Бърни Сандърс, обяви, че води в надпреварата, като се позова на частични неофициални резултати.

Хаос след изборите на Демократическата партия в Айова, бавят резултатите

Хаос след изборите на Демократическата партия в Айова, бавят резултатите

Причината са "несъответствия", открити при обработката на резултатите

Данните, публикувани от предизборния щаб на сенатора левичар, пет часа след старта на гласуването в Айова, показаха, че Пийт Бутигиг е на второ място, което е силно представяне на бившия кмет на град Саут Бенд, щата Индиана, който само преди една година беше неизвестен на национално равнище.

С хаос около отчитането на резултатите, представители на Демократическата партия изтъкнаха да не се очакват резултати към момента, но Сандърс, който защитата идеите на демократичния социализъм, се появи пред микрофоните, за да обяви, че имал "добро чувство, че ще се справим много, много добре тук в Айова".

"Тази вечер бележи началото на края на Доналд Тръмп", настоя 78-годишният Сандърс.

Сандърс и Байдън в люта битка за Айова

Сандърс и Байдън в люта битка за Айова

Челната тройка се допълва и от Елизабет Уорън

Айова е отблизо наблюдаван тест в продължаващия с месеци процес за определяне кой ще се изправи срещу републиканския президент Доналд Тръмп на изборите през ноември.

По-късно Сандърс предприе дръзката стъпка да публикува вътрешни, непубликувани резултати от близо от 40 процента от гласувалите, които показват, че той е спечелил 28,62% от делегатите от щата, което е най-важната цифра, използвана за определяне на това кой печели изборите в Айова.

Бутигиг е спечелил 25,71 процента, следван от прогресивния сенатор Елизабет Уорън с 18,42 процента, показват данните.

Тръмп очаква победа в Айова

Тръмп очаква победа в Айова

Републиканската партия провежда гласуване

Бившият вицепрезидент Джо Байдън, който е смятан за фаворит на национално равнище, е на четвърто място с 15,08 процента, което е разочароващо представяне за кандидата, който постоянно твърди, че е човекът, който е с най-добри позиции да победи Тръмп.

Предизборният щаб на Елизабет Уорън разкритикува действията на Сандърс, като нейният главен стратег Джо Роспарс написа в "Туитър": "Всеки предизборен щаб, който казва, че е спечелил или публикувал непълни данни, допринася за хаоса и дезинформацията."