Американският сенатор Бърни Сандърс заяви, че няма да се кандидатира на следващите президентски избори в САЩ и обеща да подкрепи кандидатурата на настоящия президент Джо Байдън, съобщават американските медии.

Сандърс се кандидатира на първичните избори на Демократическата партия през 2016 г. и 2020 г. и двата пъти, въпреки че загуби, той получи голяма подкрепа от избирателите.

"Страната ни абсолютно не се нуждае Доналд Тръмп да се върне на власт (...). Ще направя всичко по силите си, за да бъде преизбран настоящият президент", заяви той пред Асошиейтед прес.

Сандърс заяви, че няма да се включи в президентската надпревара и посъветва "другите видни потенциални кандидати" от Демократическата партия да направят същото.

Той заяви, че е твърде рано да се каже как точно ще помогне на Байдън за преизбирането му през 2024 г.

По-рано във вторник Байдън обяви, че възнамерява да се кандидатира на президентските избори през 2024 г. Джо Байдън е 46-ият президент на Съединените щати от 20 януари 2021 г. насам.

Това е първият му мандат като държавен глава. Той беше 47-ият вицепрезидент на Съединените щати в периода 2009-2017 г.

Сандърс официално подкрепи Байдън за Белия дом

Сандърс официално подкрепи Байдън за Белия дом

Призова американците да се обединят...

Президентските избори в САЩ ще се проведат през 2024 г. Преди това и демократите, и републиканците ще трябва да изберат кой ще бъде техният кандидат.

Сандърс е независим политик, но гласува с демократите в Сената.

В миналото той е участвал в първичните избори на демократите, тъй като смята, че е чисто техническо да се кандидатираш като независим кандидат в САЩ. Сандърс е смятан в Сената за един от лидерите на крайнолявото крило на Демократическата партия.