Американският сенатор Бърни Сандърс остро разкритикува американския президент Доналд Тръмп за неговите унижаващи коментари относно Германия, подчертавайки, че публичното атакуване на канцлера Ангела Меркел било "неприемливо", съобщава ДПА.

"Да нападаш Германия, дългогодишен съюзник, е нещо, от което мнозина от нас се чувстваме много неудобно", изтъкнал Сандърс в интервю за германската информационна агенция преди представянето на негова книга в Берлин.

Тръмп пак се нахвърли на Германия

Тръмп пак се нахвърли на Германия

Много лошо било за САЩ, че Германия не плаща достатъчно за НАТО и военни нужди

"Когато има различия, те трябва да бъдат разрешени тихо", допълнил сенаторът и подчертал: "За мен не е приемливо, че президентът публично напада канцлера."

Американско-германските отношения се обтегнаха след многократните критики на Тръмп за търговския дефицит на страната и заплахата му да наложи тежък данък на германските производители на автомобили за продажба на коли на американския пазар, които са произведени другаде.

Тръмп също така настоя Германия да изпълни целта за военни разходи на НАТО в размер на 2% от брутния вътрешен продукт и разкритикува политиката на отворени врати към мигрантите на Меркел.

Германците са много лоши, ще спрем продажбите на германски коли в САЩ, изригна Тръмп

Германците са много лоши, ще спрем продажбите на германски коли в САЩ, изригна Тръмп

"Вижте милионите коли, които продават в САЩ. Ужасно"

Сандърс също така изразил загриженост, че Тръмп се опитва да управлява САЩ "по по-авторитарен начин".

"Това, което имаме, е президент, който атакува медиите, основните медии по начин, който е безпрецедентен", посочил той, допълвайки: "Ако нямате свободни медии, вие застрашаване самото съществуване на демокрацията."

Сенаторът също така отбелязал очевидния комфорт на Тръмп в присъствието на авторитарни ръководители.

"Мнозина от нас намират за странно, че той изглежда много благоприятно настроен към авторитарни лидери като в Русия и Саудитска Арабия, а същевременно се чувства неловко около демократични държавни ръководители", коментирал още Бърни Сандърс.

Сенаторът, който загуби номинацията на Демократическата парти за президентските избори от Хилари Клинтън, е в Берлин да представи книгата си "Нашата революция: Бъдеще, в което да вярваме".