75 % от гласувалите са подкрепили президента Траян Бъсеску, като са се противопоставили на отстраняването му, което парламентът поиска.

Решението на парламента са подкрепили 25% от гласувалите, показват данните от екзит пол.

Според данни на друго проучване подкрепа за Бъсеску са дали 78.1 на сто.

Така референдумът не ратифицира отстраняването на президента.

Припомняме, преди един месец парламентът гласува за отстраняване на държавния глава заради нарушаване на конституцията, въпреки че Конституционният съд прецени, че няма основания за остраняването му.

Резултатите потвърдиха прогнозите преди вота, които се основаваха на силната подкрепа за Бъсеску - политикът с най-висока подкрепа в страната.

Той обвини премиера Търичану, че покровителства корумпирани политици и новия бизнес елит, замогнал се по време на прехода.

Търичану отхвърли обвиненията и на свой ред обвини президента в автократизъм и властолюбие.

Волята за борба с корупцията, която се мобилизира в хода на присъединяването на страната към Еворпейския съюз, загуби сила след отстраняването на правосъдния министър Моника Маковей и вътрешния министър Василе Блага, близки до Бъсеску.

Румънците искат справедливост и ние сме длъжни да им дадем това, каза след края на вота президентът.

Румънците дадоха на Траян Бъсеску втори шанс. Уважавам това и ще работя в дух на сътрудничество с президента, коментира премиерът Търичану, чийто проект за изход от политическата криза бе отхвърлен от гласоподавателите.