Сирийският президент Башар ал-Асад призна, че силите за сигурност в страната са допуснали грешки при справянето с антиправителствените демонстрации, предаде „Ройтерс". Държавният глава обвини слабо подготвените полицаи за над 850-те жертви на кървавите сблъсъци.

Коментарите на Асад пред частния вестник „ал-Ватан" съвпаднаха по време със съобщенията, че армията е използвала тежки картечници срещу демонстрантите в град Хомс. Въпреки това, признанието му за допуснатите грешки показва, че в хода на броженията е разбрал поне отчасти, че проливането на кръв е резултат от неадекватните дейстивя на силите за сигурност при потушаването на масови безредици.

Президентът заяви, че хиляди полицаи са били изпратени на допълнително обучение.

Опозицията призова за обща стачка днес, но училищата и магазините в Дамаск не прекратиха работа. Мерките за сигурност са затегнати и, според местни жители, хората не смеят да се включат в протеста.

В западния град Талкалах избухнаха нови сблъсъци. Той е обкръжен от силите за сигурност и през миналата седмица в него бяха убити 27 души. Хора, успели да напуснат Талкалах разказват за екзекуции, провеждани по улиците.

Международната общественост реагира остро на събитията в Сирия, като ЕС, Швейцария и САЩ наложиха санкции на част от представителите на властта в Дамаск. На попадналите в „черния списък" беше забранено пребиваването в ред западни държави, а авоарите им бяха замразени. Русия и Турция, от своя страна, са с по-умерена позиция, като ръководителите им подчертаха, че няма да подкрепят евентуална резолюция на ООН, даваща възможност за военна операция срещу Сирия.